Prvi Double India pale ale (DIPA) u Hrvatskoj

Jedna od stvari koju sam si zadao kada sam počeo pisati ovaj blog je da ću si evidentirati datum svakog čina koji direktno i/ili indirektno utječe na pivsku scenu u Hrvatskoj. Prošli tjedan sam dobio razlog ili bolje rečeno, datum koji ću si morati evidentirati kao bitnog u suvremenoj i modernoj pivskoj sceni Hrvatske, a možda i malom pomaku craft beer scene u Hrvatskoj.

Double India pale ale u Hrvatskoj (DIPA) – 11.11.2013

Prvi double India Pale ale u Hrvatskoj

Pohodim sve živuće beer shopove po Zagrebu i iz mog iskustva, definitvno mogu reći da niti jedan beer shop nije držao Double IPA-u (Vrutak, Beershop, Magic beer room, Metro…) tako da se dolazak O’hara’s Double IPA-e na točionik u Zagrebu može označiti kao dolazak prve komercijalne Double IPA-e na naše tržište. U nedjelju (10.11.2013) negdje popodne sam išao baciti oko na facebook da vidim jel ima što novog te sam tada primjetio info iz Sheridan’s puba:

Tomorrow Its Here

O’Hara’s Double IPA ~ 7.5% A full-bodied, full on Double I.P.A. combining caramel and malt flavours with a well-balanced and substantial bitterness. Light carbonation allows the full flavour of this Double IPA to shinethrough. At 7.5% abv, the high alcohol content is balanced with a caramel sweetness and a full bodied malt character. Generously hopped and dry hopped, it is a true treat for fans of the style and beer lovers alike.

Odmah sam znao da baš neće bit produktivan dan na poslu u ponedjeljak, jer je quest bio doći do Sheridan’s puba u 17 sati i probati tu dugo željenu DIPA-u. Za mene postoji još jedno posebno značenje ovog piva – radi se o O’hara’s brandu, tj., brandu s kojim sam spoznao craft pivo, a ujedno piva iz O’hara’s portfolia smatram da su best buy u Hrvatskoj. Carlow Brewing Company je jedan od začetnika craft beer revolucije u Irskoj, startali su još 1994 godine. O’hara’s stout, APA, Irish Red ale, a sada i DIPA su j…… dobra craft piva i vrh pivske ponude u Hrvatskoj.

U Sheridan’su sam se našao s kolegom Damirom, kojeg nisam vidio još od zadnjeg pivskog festivala u Mađarskoj, tako da je bio stvarno i dobar ugođaj probati pivo te obaviti pravu geekovsku analizu.

Dosta sam ostao iznenađen pivom. Kao prvo, odlična je, u to nema sumnje, ali rekao bih da je na samoj donjoj granici DIPA stila, čak bih se usudio, po mom mišljenju, ipak je nazvati IPA-om prije nego DIPA-om. Kada je Adrian (vlasnik) stavio pinte pred nas, očekivao sam da će me već s te distance opaliti hoppy aroma u glavu, onako, očekivao sam zahmeljenu američku aromu, ali umjesto toga, aroma je fina ugodna citrusna, ne prenapadna i poslije se osjeti ugodna tostirana aroma slada.

Na prvi gutljaj se osjeti odmah da je taman karbonizirano što daje dodatnu punoću okusa u ustima u kojoj dominira slatkoća nad gorčinom. Od početka do kraja, slatkoća i gorčina se mijenjaju, ali definitvno, u sredini, slatkoća je dominantna. Prilikom gutljaja, veoma je osvježavajuće i lagano klizi – i ne osjeti se alkohol ni malo. Nema niti one gorčine koju sam očekivao u ždernjaku da će ostati, već ostaje lagana gorčina samo na kraju jezika – smooth like a glove :-). Da je klasirana kao obična American IPA, dobila bi još pola boda, ali ovako je Untappd ocjena 4/5.

O'hara's Double IPA score

Ako idete do Sheridan’sa često, obično je na tapu regularna APA (American pale ale) i zadnji put kad sam ju pio, hmeljna aroma i okus su bili puno jači neko kod ove DIPA-e, ali svejedno da sad ne picajzliram, ako imate vremena, volje i 25 kuna, neka vam ne bude žao izdvojiti to za ovo pivo koje kroji povijest u Hrvatskoj.