#PivskaSrijeda 18. 11. 2015. – Erdinger Hefeweizen

PIVSKA SRIJEDA_ERDINGERPivsku srijedu nastavljamo s njemačkim pšeničnim pivima, a zadnju srijedu (18.11.2015) smo testirali Erdinger hefeweizen. Erdinger je možda i najkomercijalnije njemaćko pšenično pivo, a i sami rado naglašavaju da su najveća pivovara koja proizvodi pšenično pivo na svijetu. OK, to je možda i istina, ali da li to znači da je to i odlično pivo? Tome je služila zadnja pivska srijeda – usporedba Erdingera s pšeničnim Paulanerom kojeg smo testirali srijedu prije. Kako je prošao Erdinger? Idemo vidjeti….

Izgled

Kao što je i navedeno po komentarima, pivo je dosta mutno što je i normalno jer se radi o nefiltriranom pšeničnom pivu čiji je glavni adut kvasac. Pivo se i ponosi jakom pjenom. Manje/više sve očekivano za stil.

Aroma

 

Ono što su svi primjetili u mirisu jest da je jako siromašan. Već smo se svi navikli na fine mirise banana i klinčića, ali ovdje ih nema, tj. ima malo banana, ali su jedva primjetne. U aromi puno više dominira miris kvasca i lagano kiselije note, nema onog moćnog banana šusa, a neki su osjetili i masline :)

Okus

 

Aroma je dala naslutiti da se nećemo baš usrećiti ni s ostatkom piva, što se pokazalo istinom. Pivo je veoma pitko, čak bih rekao prepitko, skoro da i nema tijela. Osjeti se jača karbonizacija što je i u redu, ali okusa baš i nema. Kvasac se osjeti i lagani kiselkasti pšenični finish, ali to je sve. Zaključaj ovog piva je – čist je solidno, odlično paše po ljetnoj žegi, ali ako želite piti pšenično pivo s malo većom kompleksnosti, onda je bolje preskočiti ovo pivo.

Idući put ćemo testirati još Weihenstephaner hefeweizen i s njim završavamo ovaj pšenični ciklus pivske srijede, a i napravit ćemo kratku blagdansku pauzu pa se vidimo u 1 mjesecu s novim stilom ;)

I za kraj, the best tvit pivske srijede :)