#PivskaSrijeda 04. 11. 2015. – Paulaner Hefeweizen

PIVSKA SRIJEDA_logo_01_OK

S obzirom da je završila ljetna stanka gdje smo svi mi pivari bili full zauzeti pivskim aktivnostima, stigao je i period kada konačno možemo malo predahnuti te pokrenuti neke stvari koje su završile pred ljeto. Govorim naravno o #PivskaSrijeda, a 04.11.2015 je bila prva u jesenskoj šemi. Odabrao sam jedan pivski stil koji nije baš tipičan za jesensko vrijeme, ali glavni kriterij za odabir stila mi je bila – DOSTUPNOST. Koliko god sam htio odabrat neki pivski stil koji je prigodniji za ovo doba godine, opet znam da bi se desila slična situacija koju smo imali već u proljeće – neki gradovi ne mogu naći pivo koje se testira u sklopu srijede i onda dost ljudi izvisi i mogu čitat samo tvitove. Sranje je to da, ali bar zato s hefeweizen stilom ne bi trebali imati problema, a pogotovo s prvim pivom iz ovog stila kojeg smo obradili 04.11.2015 – Paulanerom.

Ja ne krijem da volim Paulaner hefeweizen i da ga smatram jednim od najboljih pšeničnih piva. Jedna je tu činjenica nepobitna – pšenični Paulaner je stvarno jebeno dobro pivo! Paulaner je dobar primjer ogromne pivovare (jedna od Minheknskih pivskih divova) koja radi odlično pivo i praktički je definirala kako taj stil treba biti zaokružen.

Kao i uvijek, @kresoz je definirao playlistu koja se paralelno slušala s testiranjem pšeničnog Paulanera. Idemo vidjeti neke činjenice koje smo prošli, a vezane su za stil pšeničnih piva:

  1. Postoje 2 najpoznatije varijante pšeničnog piva – njemačka i belgijska. Njemačka pšenična piva se najčešće rade s pšeničnim sladom, dok se belgijska pšenična piva najčešće rade s neslađenom pšenicom.
  2. Weisbsier , hefeweizen, weizenbier su sve sinonimi za njemačko pšenično pivo.
  3. “Hefe” na početku izraza “Hefeweizen” znači kvasac, dakle pšenično pivo s kvascom – Mit hefe.
  4. Hefeweizeni su nefiltrirana pšenična piva, ali postoje i filtrirana (bez kvasca) pšenična piva i zovu se Kristalweizeni.
  5. Njemačka pšenična piva su piva gornjeg vrenja – dakle aleovi!!
  6. Njemačka pšenična piva imaju puno voćnih nota – banana, limun, vanilija, klinčići, a ponekad i žvakaća guma.
  7. Hmelj nije presudan za ovaj stil.
  8. Uz klasično njemačko pšenično pivo (hefeweizen) postoje još ovi stilovi – dunkelweizen, weizenbock, Berliner weisse

PAULANER HEFEWEIZEN

Ono što je bitno kod njemačkih pšeničnih piva je KVASAC. To je onaj talog na dnu boce i to nije ništa loše, dapače, kvasac daje tu posebnu čar njemačkim pšeničnim pivima. Kako bi se pivo potočilo na ispravan način, potrebna je čaša od 0,5L! Dok ne potočite sve pivo do kraja, svakako onaj ostatak treba promiješati u flaši da se pokupi sav kvasac te onda tako izliti sve u čašu.

Primjer dobro istočenog piva:

Primjer loše istočenog piva: :)

Izgled

Uglavnom sva njemačka pšenična piva su mutna i to iz 2 razloga – sadrže kvasac i visok udio pšeničnog slada. U čaši to izgleda kao mutna tamno narančasta ka smeđa boja. Čvrsta i debela pjena je rezultat proteina dobivenih iz pšeničnog slada te jake karbonizacije.

Aroma

Kako je Giovanni Bonccaccio već naveo na prvoj slici, prvi šus u facu rade banane. To je možda i najprepoznatljivija nota njemačkih pšeničnih piva.

U aromi (mirisu) smo osjetili banane, cimet, klinčić, marelicu i aromu kvasca. Voćne arome prednjače što i ne čudi s obzirom na visoku fermentaciju, ali najviše se u mirisu osjete banane.

Okus

Banane svuda oko nas :) . Ipak se može reći da na prvu lagano ipak se osjeti Co2 koji pecka jezik te onda dolaze slatkaste banana note. Paulaner hefe ima srednje tijelo i u finishu se naziru lagani kiselkasti tonovi koji su rezultat pšeničnog slada, a u afteru dosta dugo ostaje voćni okus i izražena suhoća. Pšenični paulaner je izbalansirano pivo i užitak ga je piti, pogotovo po ljeti.

Mislim da je prvo otvaranje pivske srijede dobro prošlo i zahvalio bih se svima koji su direktno sudjelovali – @s_moskov, @ibirus, @vkokanov, @tonko_bonko, @crnee, @c_v_i_k_, @rudjersimek, a i onima koji su indirektno sudjelovali: :)

Iduću pivsku srijedu (18.11.2015) ćemo testirati Erdinger hefeweizen. a i njega ne bi trebao biti problem nabaviti u dućanima, jer je već dobro razgranat po Hrvatskoj.