#PivskaSrijeda 01.04.2015 – Old Empire IPA

Old Empire IPANakon bittera i Scottish alea stiglo je vrijeme da se proba i IPA u pivskoj srijedi! Taj pivski stil je bitterov buraz i nastao je kao pivska potreba Englezima koji su bili locirani u Indiji, a ponajviše za pripadnike poduzeća East India company. Glavno središte proizvodnje ovog pivskog stila je bio Burton upon Trent te je u 19 stoljeću ovaj pivski stil je bio na svom vrhuncu zbog izvoza u Indiju i to ponajviše za zaposlenike tvrtke spomenute iznad. Od tuda i naziv IPA – India pale ale. Više o povijesti i mitovima ću napisati u odvojenom postu.

Mislim da nije trebao biti problem nabaviti ovo pivo (Rijeka sorry ovaj put :) ) i većinom su ga sudionici uspjeli nabavit. Osijek je nešto kilavio ovaj put, ali popravit će se oni u iduću srijedu :) . Probavali smo Old Empire IPA-u koja je klasik za taj stil, a neki nisu mogli dočekat pa su otvorili i prije kratkog uvoda :)

 

Analiza

Taman kad sam napravio prvi retweet kolege Barbe i njegovog uključivanja u pivsku srijedu, javila se kolegica iz UK s ovim komentarom

“Lightstruck” izraz se najviše osjeti u zelenim i transparentnim bocama. Kada se pivo puni u takve boce i ako ta boca nije ispravno skladištena te se drži na suncu, lom svijetlosti je može fino zajebat. To možda nije problem kod industrijskih piva koje imaju utrpan u sebe cijeli periodički sustav elemenata baš da izdrže i najgore moguće uvjete, ali ako se u takve boce puni neko nefiltrirano i nepasterizirano pivo (što je česta praksa kod craftova), to može biti veliki problem. Najčešće izraz koji opisuje takvo pivo je “skunked”. Prijevod na HR baš ne postoji, al pivo jednostavno ima neugodan miris – u ovom članku možete detaljnije pročitat o tome. Dakle kad kupujete pivo u zelenim ili bijelim/transparentnim bocama – to je mačak u vreći. Melissa je u tvitu iznad htjela reći da se do nedavno Old Empire IPA punila u prozirne boce i to je često znalo rezultirati “skunked” pivom!

Uvijek kad krećemo s analizom/ocjenjivanjem piva, krećemo s mirisom tj. aromom! Zašto? Pa zato jer ona brzo hlapi i na nju prvo treba obratiti pažnju.

Aroma

Kao što su sudionici rekli, aroma nije baš nešto spektakularno, a i brzo ispari. Miris je više/manje standardni Bitter – blaga voćna aroma i lagane sumporne note. Hmelj se ne nazire kao što bi trebao i nema alkohola u aromi.

Okus i tijelo

Iz komentara se da zaključiti što najviže dominira ovim pivom – gorčina. Stvarno je prisutna, već se osjeti kad se pivo lagano promućka u ustima, a i srednja karbonizacija ju još malo uzdiže. Može se reći da nema kompleksnosti u okusu, iako se u finishu osjeti lagano karamela, ali ona brzo nestane pod suhoćom i gorčinom. Totalno bitter forward pivo – suhoća i gorčina combo! Pivo ima 5,7% alkohola i kao što se vidi iz twitter analize, nitko ga nije primjetio. Dobro je prikrivena.

Za kraj

Solidno pivo koje svoje očekivane manjkove (aroma engleskih hmeljeva, kompleksnost okusa) kompenzira hmeljevima za gorčinu. Kako nam je to prva IPA na testiranju, red je da se proba klasik i to iz grada koji je bio glavno središte za proizvodnju i izvoz IPA-e u 19 stoljeću – Burton upon Trent! Pivovara Marston’s, koja proizvodi ovo pivo, je baš locirana u tom gradu, tako da povijesno nismo mogli bolje proći :) . Ova IPA spada u kategoriju English IPA, tj. engleskih IPA-i koje su ajmo reći, osnovne IPA-e. Imaju tu naglašenu karakteristiku gorčine, ali to je i obilježje stila! Kada pivo pijemo po stilovima, onda znamo i što možemo očekivati od njega. Ujedno je ovo dobar u uvod u jače stilove IPA-i, American style IPA-e, koje su puno intenzivnije, jače i gorče!

Evo i jedna povijesna činjenica od Tomislava koji se uključio samo s tim tvitom u pivsku srijedu

i zahvala svima koji su sudjelovali u diskusiji:

@ZrinkaLuksic
@sigmaaudi0 
@pearsawfly
@foodwinebeerhr 
@vj3ran
@barba1311
@MelissaCole 

Pivo koje se testira iduće srijede je Hobgoblin

hobgoblin_ale_btl

te se zamoljava @kresoz da za idući put napravi play listu za slušanje uz pivo! :)

So long!!!