Gospodin E.T. – borac za pivo i pravdu

Jučer dok sam se vozio na posao (koji inače ne volim :-)), spopala me baš neka depresivna atmosfera, al kad je i takvo vrijeme bilo, a morao sam ranije na posao. Jel postoji bolji početak dana – budiš se ujutro, vani mrak, nema kave u stanu, roka kiša vani, ali jedina utjeha je što je P E T A K – barem nešto. Ček sam malo, a da, zaboravio sam još jedan detalj – uz cijeli onaj redoslijed što sam nabrojao (bez petka :-)), treba dodati još i maglu.

Uglavnom, shvatio sam da je došlo vrijeme kad uskoro dolazi kolekcija jesen/zima na repertoar. Kad kažem jesen/zima ne mislim na šorceve, bunde i razno razne cloaks of protection, već mislim na pivski repertoar. Ljeto je završilo, jesen stigla, a samim  time tijelu možda više ne trebaju lagana session domaća lager piva koja smo pili preko ljeta (u daljnjem tekstu daskovače ;-)).

Kad sam se sad već u’vatio laganih piva, moram malo prokomentirati novi asortiman piva koji je izašao iz jednog ogromnog maloprodajnog lanca. Nećemo sad o imenima, ali recimo da ime tom lancu počinje sa slovom ‘K’, da nema veze s Dalmacijom i da njegov vlasnik osvaja nagrade za Poduzetnika godine i to svake godine od kada ta nagrada postoji :-), e da, lanac je i 100% domaći također. Idemo nazvati gospodina E.T. (da nije baš tako evidentno o kome se radi ;-)).

ET

Kad ovakvi pivo izbacuju na tržište….

I tako se gospodin E.T. jednog ljetnog dana probudio te ga je između šopinga jednog drugog trgovačkog lanca (koji počinje sa slovom ‘M’) i ručka, spopala ideja

Pa j….., vani je toplo, a pivo ide ‘ko ludo. Trebam ja izbaciti na tržište neko pivo s manje udjela alkohola koje će se dobro krkati preko ljeta, al’ sam kad bih još nekako smanjio troškove proizvodnje. Joj, pa da, probat ću još manje ječma stavljati u pivo, na taj način će pivo biti jeftinije, a kreteni to neće skužit.

I tako je na tržište izašlo ‘Lagano’ pivo, koje je ‘obogatilo’ inače ‘vrhunsku’ ponudu piva tog trgovačkog lanca. Al’ dobro, sad barem imam Top 3 daskovače (možda bi ipak bilo bolje nazvati ljestvicu Bottom 3 daskovače) u tom lancu:

  1.  König
  2. Lagano
  3. Sokol i Müller moraju broncu podijeliti :-)

Kao što vidite s pijedestala, ipak sam odlučio da je König najgore pivo koje možete kupiti u tom objektu. Dao sam malu prednost ‘Laganom’ pivu, jer je ipak domaće hrvatsko (ali me ne bi začudilo da se puni u Hong Kongu :-)).

I inače kada odlazim u šoping, hvata me jeza kad vidim pivsku ponudu u tom lancu, a tek sada s ovim artiklom – svaka čast. Moram napomenuti da E.T. ne bi bio tu gdje je sada, da ne zna donositi dobre poslovne odluke, tako da je u konačnici, vjerujem, ipak se namlatio para, a vjerujem da su se i piva dobro prodavala.

Uglavnom, kad sam gledao reklamu, djelovala mi je nekako hipsterski pa sam mislio da će pivo biti obečavajuće. Aha, dobro me je preš’o, tako sam mislio i kada sam vidio reklamu za Prima pivo (vjerujem da je se sjećate ;-)) pa se na kraju vidjelo da su u marketing ulupali 99% budžeta, a 1% je otišao u metlice koje se beru preko ljeta – sada znam i zašto, da se mogu stavljati u pivo :-) .

Da ne biste mislili sad, da ja ne cijenim piva s manjim udjelom alkohola. To apsolutno nije istina i ne bih volio da sam ostavio takav dojam s ovim tekstom. Moje je mišljenje da na tržištu i fali neko lagano pivo (cca 3,5% alkohola) koje će čovjek moći popiti za vrijeme gableca, a da pri tome može dalje nastaviti s normalnim radom, a da ne mora cijelo popodne kljucat po tipkovnici. I piva s malim udjelom alkohola mogu biti fina i puna okusa, samo ne treba škrtariti na sastojcima i ne treba stavljati metlice umjesto ječma. Ove godine kada sam bio na GBBF-u, tamo sam probao odlične britanske mild aleove koji su imali oko 3,5% alkohola (koje bih volio da mi možemo ponuditi na našem tržištu).

Zahvalio bih se na kraju E.T.-u, jer da nije bilo njega, ne bi bilo ni nove daskovače. Zahvaljujući njemu, morao sam se i potruditi malo prilikom definiranja skale i šampiona prodavaonice :-). Ako sam nekog uvrijedio sa svojom skalom – probajte me uvjeriti da sam u krivu ;-).