21st Amendment Brewery

Imamo rijetko priliku probati američka craft piva, a u subotu navečer smo ih probali 4 komada. Tko me prati preko Untappd aplikacije, mogao je vidjeti moje komentare oduševljenja nakon što sam svako pivo probao. U jednom trenutku sam mislio da ću čak i suzu pustiti….

Na TV-u je u to vrijeme igrala neka dosta bitna tekma, ako se ne varam, mislim da je neko finale bilo u pitanju, ali nisam ju uspio pratiti zbog uživanja u pivu ;-).

O čemu se radi? Naš prijatelj Željko, koji nerijetko posla radi leti preko bare, donio nam je sa svog zadnjeg izbivanja pozamašnu kolekciju piva iz portfelja craft pivovare 21st Amendment. Nije među eksponiranijim craft pivovarama, nije među 50 Američkih craft pivovara s najvećom zaradom u 2012 godini, ali je zato dovoljno popularna, da ju je Guardian u jučerašnjem članku uvrstio među 10 craft pivovara koje se moraju obići na američkoj zapadnoj obali.

 

Piva koja smo probali:

  1. Bitter American
  2. Back in black
  3. Brew free! or die IPA
  4. Hop crisis

Bitter American

Bitter American

Kao što mu i ime kaže, ovo je američka verzija popularnog britanskog stila. Baš prije nego što smo otvorili ovo pivo, popili smo jedan homebrew American pale ale pa smo mogli odmah napraviti i komparaciju.

Pivo je zlatne boje i čisto. Pjena se zadržava u čaši i nije splasnula do kraja.

Aromom sam bio dosta šokiran jer ipak se tu radi o Amerikancima i očekivao sam zehmeljenu bombu u čaši, ali sam se ugodno iznenadio. Slatki sladni miris na prvu, a onda nakon toga slijedi blaga hmeljna aroma. Dakle, ništa preintenzivno + sladna aroma se ipak više osjeti nego hmeljna. Kolega i ja smo se složili da je minhenski slad korišten uz bazni pilsner slad.

Okus je fantastičan, nema peckanja jezika, kad se promućka u ustima, osjeti se samo okus slada. Završetak mi je možda i najbolji, jer je totalno drugačiji od početka i sredine, prožet je ugodnom gorčinom koja ostaje u ždernjaku još dugo nakon gutljaja. Tijelo je baš kako i odgovara jednom bitteru, veoma lagano.

Odlično session ljetno pivo. Izdvojio bih ga kao, IMHO, najboljeg od sva 4 koja sam probao.

Untappd ocjena: 5/5

 

Back in black
U ovom pivu sam se malo razočarao, ali samo zbog stila. Jedno od najboljih piva koje sam do sada pio, Libertine black Ale, je jako je diglo letvicu tog stila – Black IPA.

Za Back in black ne bih rekao da je Black IPA. Čak mi je po okusu i aromi najviše vuklo na jedan Dunkel što sam pio nedavno (koliko god to smiješno zvučalo).

Tamno smeđu boju jako ističe gusta bijela pjena koja se zadržava u čaši.
U aromi, kao i kod Bitter American-a, je sladna aroma najviše izražena plus lagane note karamele. Hmelj nisam osjetio, ali postoji mogućnost, da je zbog dugog stajanja u limenci, pivo izgubilo karakteristike.

Pri pijenju se osjeti punoća okusa, kojoj pridonosi i slatkoća karamelenog slada. Pivo ima srednje tijelo i ne osjeti se da ima 6,8% alkohola, veoma se lagano pije i nije jako gazirano. Na kraju gutljaja, osjeti se suhoća.

Kao bonus, popivši Back in black pivo, otključao sam i novi badge na Untappd-u:

 

Artisan

 

Definitivno ne bih ovo pivo strpao u Black IPA stil, ali je jako fino, stoga je ocjena 4.

Untappd ocjena: 4/5

 

Brew free! or die IPA
Ovo pivo ima definitvno najbolji izgled limenke, Mt. Rushmore s nabrijanim Lincoln-om :-).

Tamno žute je boje i lagano je zamućeno, ne previše, tek tako. Pjena je gusta i čvrsta, bez mjehurića te ostavlja fini prsten u čaši.
Brew Free

Nakon prethodna 2 piva, već sam počeo misliti kako ne budem doživio navalu hmelja iz čaše, ali ovo pivo je sve promijenilo. Surla nad čašom, lagani udah iiii -> bang u glavu, aroma Cascade hmelja do bola, o yeah :-). Svi mi homebrewer-i smo se nakuhali piva s Cascade hmeljom, tako da ga možemo prepoznati bez problema, a ovo je pivo bilo definitvno dry hoppato s pozamašnom količinom dotičnog. Kažu da su koristili 6 vrsta hmelja pri kuhanju, ali džaba sve to kada je Cascade predominantan. Niti jedan drugi nisam osjetio.

Prilikom ispijanja, osjeti se punoća okusa, srednje tijelo daje finu težinu, a prilikom gutljaja se osjeti fina citrusna karakteristika. Srednje je gazirano i lako se pije te je alkohol od 7% dobro zamaskiran. Odlična IPA.

Ovo pivo je ujedno i njihov najprodavaniji i najpopularniji artikl….

 

Untappd ocijena: 4.5/5

 

Hop crisis
Ovim sam pivom možda najviše razočaran. Pivo imena Hop crisis ulijeva strahopoštovanje (Hop crisis – Hmeljna kriza :-)), pogotovo kad se radi o 9,7% alkoholnoj Imperial IPA-i.

Pivo je tamno jantarne boje i mutnije (ništa čudno za ovaj stil).

Aroma kao i u prva 2, s dominacijom slada, a onda tek se osjeti hmelj. Ali čak i puno slabije nego u American Bitteru. Prethodno pivo, Brew free! or die IPA, koje je mlađi brat ovog po stilu (a i alkoholu), je imalo puno jaču hmeljnu aromu.

U okusu se osjeti da je gušće od prethodnih. Na prvu, osjeti se lagano peckanje jezika, pretpostavljam od hmeljeva za gorčinu, ali je kremastije tako da se veoma lagano ispija. Prilikom gutljaja se osjeti lagana toplina 9,7% alkohola. Suho je na kraju.

Untappd ocjena: 4/5

 

Što reći za kraj, definitvno neočekivano od američkih piva, ali ugodno iznenađenje. Što se tiče arome svih piva, mislim da je dugotrajno stajanje uzelo svoj danak. Sada kada razmišljam, možda sam nekima od njih i dao previsoke ocjene, ali kažem, ne dobivaju se često američka piva na degustaciju ;-).

Željko, de nas se sjeti i drugi put kad ideš preko bare ;-).