Čovječe, ne ljuti se!

Koliko god izgledalo lako, nije baš :-)

Koliko god izgledalo lako, nije baš :-)

Vidjeli ste prijašnjih tjedana da smo malo modificirali izgled naše facebook stranice, Google+ stranice te naravno, stranice ovog bloga. Već su nas mnogi ljudi pitali kada ćemo staviti neki logo, je potrajalo je, ali sada je konačno tu.

Danas bih htio malo napisati o tome koliko nam je dugo trebalo da definiramo ime za pivovaru i zašto nam je toliko dugo trebalo da napravimo logo.

Ako i vi planirate otvoriti uskoro bilo kakav oblik tvrtke, mislim da će vam dobro doći ovih par savjeta s naše strane da i vi što bolje formirate svoj naziv tvrtke i/ili logo.

Brat bratu, mislim da smo ime firme klepali nekih godinu/godinu i pol i nikako nismo našli termin koji će nas dobro opisivati. Uzeli smo u obzir prve veoma jasne stvari:

  1. proizvod
  2. korisnike/kupce
  3. konkurenciju
  4. tržište
  5. oblik firme

Da sada ne tupim s nekim osnovnim marketinškim pojmovima (već postoji puno članaka na tu temu pa nema potrebe da ja pišem ovdje sve ispočetka :-) ). Na dnu stranice sam stavio linkove na korisne članke koji će vam malo detljnije objasniti sve te gore navedene karakteristike.

Uglavnom, kad smo i uzeli u obzir sve gore navedene karakterisitke, nikako nismo mogli doći do imena. Za naš craft beer biznis postoji još jedna zanimljiva činjenica, naime, u svijetu postoji trend da kada se otvore craft beer pivovare, one često imaju naziv na engleskom jeziku (iako nisu na engleskom govornom području). Često razlog leži u tome, što na engleskom jeziku svaki termin jako dobro zvuči.

U jednom trenutku, meni je palo na pamet nazvati pivovaru “Big Bang craft brewery”, ime koje mi je imalo smisla, prezentiralo je nešto novo što mi i planiramo uvesti na tržište, a opet je i zvučalo dobro. U tom imenu nas je već netko preduhitrio i to kolege iz San Francisca.

Mi smo se dogovorili da nećemo upražnjavati tu praksu i da hoćemo imati naziv na hrvatskom jeziku. Normalno, vi morate gledati svoj biznis po tom pitanju i da li se vama isplati više imati ime na hrvatskom ili stranom jeziku. Ukoliko imate većinu kupaca van prostora Hrvatske, možda vam je bolje razmisliti o nazivu tvrtke na engleskom jeziku. Pošto je nama za sada plan raditi isključivo na prostorima RH, više nam je odgovaralo ime tvrtke na hrvatskom jeziku. BTW, do ove godine niste ni mogli registrirati firmu na stranom jeziku. Od ove godine je to tek omogućeno.

Eh sada, zašto smo se odlučili na termin “Nova Runda”? U prvoj verziji smo se trebali zvati “Čovječe ne ljuti se!” – po popularnoj društvenoj igri. U tom trenutku nam je to ime itekako bilo logično te dobro zvučalo, jer smo prvo u glavi formirali logo pivovare – figurice i kocka iz “Čovječe ne ljuti se!”. Znali smo da nismo tradicionalisti i da ne želimo imati tradicionalni logo (znači nešto što vuče na stara razdoblje ili na klasične pivovare). Također smo htjeli da logo odiše svježinom da bude malo “funky” na prvu. Kako smo logo već u mislima formirali, trebalo je i odlično ime uz njega. Kad razmislite malo, nazvati firmu “Čovječe, ne ljuti se” baš i nije tako praktično. Dati ću vam jedan praktičan primjer, zašto nije dobro koristiti tako dugački naziv firme. Koristit ćete sigurno internet za marketing, a onda moratke koristiti i prednosti e-mail usluge. Praksa je obično da se mail adrese formiraju “info@ime_tvrtke.com” (možete uzeti i hr domenu ili bilo koju drugu, ali o tome ću u drugim postovima pisati).

Kako bi to izgledalo u našem slučaju:

info@covjeceneljutise.com

Vjerujte mi, nije nimalo praktično, tako da smo htjeli neko prikladnije ime (dobro, nije samo krnji mail razlog zašto smo htjeli drugo ime ;-) ), ime koje će biti lako za izgovoriti i koje će se lako poistovjetiti s pivovarom, ali i s našim “zamišljenim” logom te koje neće vuči na stara, tradicionalna vremena. Tu je kolega Marko odigrao glavnu ulogu i on se dosjetio tog imena. Nakon toga je krenulo prebacivanje “zamišljenog” loga u stvarni logo.

Moja preporuka je, da prije nego što se bacite na izradu loga, provjerite na stranicama sudskog registra, da li je vaše ime tvrtke slobodno, tj. da ga ne koristi niti jedan drugi subjekt u poslovanju na teritoriju RH (jer ako ste već izradili logo i coltali pare za njega, a neka druga firma već koristi taj naziv, otišle su vam pare u dim samo tako ;-)).

Dizajna se nismo mogli sami latiti, jer smo obojica trube za likovni (više ja, mislim da sam jedina osoba na svijetu koja je u osnovnoj školi imala 3 iz likovnog odgoja :-)). U tom slučaju morate naći osobu stručnog nazivlja D I Z A J N E R. Nemojte očekivati da će vam sve ići glatko i iz prve. Mi smo tek nakon promjene nekoliko dizajnera našli pravu osobu za taj posao. Konačno smo dobili logo kakav smo i htjeli:

Brk bi trebao biti neizostavan element na svakom logu :-)

Brk bi trebao biti neizostavan element na svakom logu :-)

Zahvalio bih se svim dizajnerima s kojima smo radili na izradi logo-a, ali kolega Matija Rubinić zaslužuje posebne čestitke, jer je on dizajner koji je izradio naš logo. Ukoliko je i vama potreban dizajner, naša preporuka je da kontaktirate Matiju na mail adresu matija.rubinic@yahoo.com.

Za kraj bih naveo još par linkova koji će vam pomoći pri odabiru imena za tvrtku:

10 Tips for Choosing the Perfect Name for Your Company
How to Name Your Business

I slijedeći link je posebno vezan za imena pivovara:

THE BASICS OF MARKETING A BREWERY: NAME AND LOGO