Pivska 2013

Drago mi je da po prvi put na blogu Nove runde možemo objaviti jedan gostujući post. Autor je kolega ‘Plućica na kiselo’  i veoma ga cijenimo kao pivskog stručnjaka, a imali smo i čast jedan dio 2013 zajedno putovati s njime po Velikoj Britaniji. On je također želio objaviti svoju pivsku listu 2013 godine, a mi bi mu još samo poželjeli da i 2014 godina bude pivski unosna kao i 2013 ;-). 

U ovoj godini probao sam gomilu novih piva i teško ću to ponoviti. U ovom trenutku riječ je o 453 piva. Uzorak od 453 piva kaže da sam najviše pio:

 • American IPA (26)
 • American Pale Ale (26)
 • English Bitter (26)
 • English IPA (23)
 • English Pale Ale (22)
 • Golden Ale (20)
 • Hefeweizen (17)
 • Imperial / Double IPA (12)
 • Belgian Tripel (10)
 • Pale Lager (10)

Nije izvor koji uzimam previše ozbiljno, ali Untappd kaže da sam pio 90 različitih pivskih stilova. Nadalje, statistika kaže da sam pio piva iz 29 zemalja, a prednjače Belgija (44), Engleska (134), Njemačka (22), Škotska (53) i SAD (43). Kad je o pivovarama riječ najviše sam probao Brewdogovih piva (11), zatim onih pivovara Flying Dog (7), Fyne Ales (8) i Mikkeller (7). Probao sam mrvicu više točenih od piva u bocama, točnije 50,8 % od 425 piva bilo je točeno.

Od novih piva probanih u 2013. izdvojio bih

Cwtch (Tiny rebel) – prva piva ove male velške pivovare koju sam probao osvojila me na prvi gutljaj.

Bleddyn 1075 (Celt Experience) – fantastičan cask ale koji sam pio u Cardiffu.

Barrista (Summer Wine) – nezaboravan i iznimno intenzivan okus kave, nevjerojatno mi je bilo da me i nakon četiristotinjak probanih piva neka može iznenaditi.

Koppi Tomahawk x Guji Natural Coffee IPA (Mikkeller) – svijetlo pivo s aromom kave o kojoj mi je pričao vlasnik La Fine Moussea u Parizu. Po otvaranju prevladava miris hmelja, dok je okus kave vrlo suptilan i dolazi do izražaja tek na kraju.

Angry Beast (Hopfanatic Brewery-Kiss Tamás) – izvrsno mađarsko pivo, suprotno mojim strahovanjima visoki alkoholi (12%) ne dolaze toliko do izražaja.

My Antonia (Birra del Borgo) – talijansko pivo nastalo u suradnji sa kultnom američkom pivovarom iz Delawarea – Dogfish Headom. Vidi se da je rađena prema receptu Amerikanaca – aroma hmelja je vrlo intenzivna.

So Double, It’s Triple (Against the Grain Brewery) – čak 15% alkohola uopće ne smeta ovom pivu, tek će vam zagrijati obraze. Naravno, veće količine pospremit će vas pod stol. Na granici prema likeru, ali je ne prelazi.

Tripel Van De Garre (Brouwerij Van Steenberge) – najbolja pjena koju sam ikada vidio i okusio. Kućna piva u istoimenom pubu u Bruggeu, a navodno je zbog ograničenih količina moguće dobiti samo tri čaše ovog piva.

Viven Imperial IPA (Brouwerij van Viven) – izvrstan belgijski DIPA. Američki špijun u redovima dubbela i tripela.

Kramah (Bevog) – krasan IPA proizveden u austrijskoj pivovari Bevog čiji je vlasnik Slovenac. U Austriju ga je otjerala birokracija. Dobro balansirano i pitko pivo.

Viven DIPA

Viven DIPA

ZZ+ Amber Ale (Naparbier) – vrlo dobro španjolsko crveno pivo, zanimljive etikete.

Naparbier ZZ Amber

Etiketa Naparbier ZZ Ambera

Hop Mountain (Old Dominion Brewing Co.) - propisno zahmeljeno američko pivo što znači da ulazi u moj krug favorita

White Label Imperial Russian Stout (Ardbeg BA) (Bierbrouwerij Emelisse) – odležalo u bačvama Ardberga ovo pivo ima nezaboravan aftertaste po viskiju. Ne pije se lako i 11% alkohola je uteg ovom pivu, ipak izvrsno je za pijuckanje u hladnoj jesenskoj večeri.

Westmalle Trappist Tripel (2003) (Brouwerij Abdij der Trappisten van Westmalle) – Westmalle Tripel je izvrsno pivo, a desetogodišnje odležavanje dalo mu je specifičan šmek.

I Hardcore You (BrewDog/Mikkeller) – suradnja Brewdoga i Mikkellera rezultirala je odličnim, možda i savršenim pivom. Pivo koja je savršeno balansirano, brutalnost i sirovost karakterističnu za DIPA zamijenila je suptilnost.

Lagunitas IPA (Lagunitas Brewing Company) – kultno američko pivo, spada u abecedu pivske industrije u USA. Tipičan američki IPA.

Stone IPA (Stone Brewing Co.) – isto kao i Lagunitas, samo što Stone možda uživa i veći ugled u pivskom svijetu.

Stone IPA

Klasik među IPA-ma -> Stone IPA

Founders Centennial IPA (Founders Brewing Company) – još jedan Amerikanac na listi kojeg je bilo moguće nabaviti i u nas. Punokrvno američko IPA pivo, krasne hmeljne arome i na nosu i na jeziku.

Piva koja ostaju u jako dobrom sjećanju, ali trenutno nemam inspiracije pisati o njima

 • Jackie Brown (Mikkeller)
 • Double Dog (Flying Dog)
 • Imperial Chocolate Stout (Harbour Brewing)
 • Hop Head Red (Green Flash Brewing Co.)
 • Plead the 5th Imperial Stout (Dark Horse Brewing Co.)
 • Red’s Rye PA (Founders Brewing Co.)
 • Black Maria (To Øl)
 • Hel & Verdoemenis (Brouwerij De Molen)
 • XT – FIVE (American Amber) (XT Brewing Co.)
 • High Voltage (Aviator Brewing Company)
 • Diablo (Summer Wine Brewery)
 • Billabong (Tiny Rebel Brewing Co)
 • Aphrodisiaque (Brasserie Dieu du Ciel)
 • BDEN01 (BrewDog)
 • Crate IPA (Crate Brewery)

Među pivima koja su me razočarala prevladavaju lageri

 • Kingfisher
 • Tirana Kuqalashe
 • Carling
 • Estrella Damm
 • Adnams Ginger Beer
 • McEwan’s Lager
 • Deuchars IPA
 • Marinsko
 • Pivovar Steiger Stein 12°
 • Schorndorfer Bier

Najzanimljivija piva

Brasserie Cantillon – Single Barrel 1-Year Lambic – prvi lambic kojega sam pio. Iznimno kiselo, ljudi kažu da ih podsjeća na loš gemišt.

7 Stern Bräu – Chilli – vrlo neobično čili pivo. Umjesto da osvježava ovo pivo peče i nije ga lako popiti.

Brouwerij De Dolle Brouwers – Oerbier (1987) – Pivo staro 26 godina ne pije se svaki dan. Ne bih rekao da mu je odležavanje naškodilo, upravo suprotno.

Oerbier

Oerbier

Sierra Nevada Brewing Co. – Hoptimum (2013) – nevjerojatna količina hmelja, najzahmeljenije pivo koje sam ikada probao. Čak i za mene ovo je ekstremno. Najviše piva probao sam u UK i to 187, što je i logično s obzirom da sam u Engleskoj, Škotskoj i Walesu proveo gotovo 25 dana. Od devedesetak pivski više ili manje zanimljivih mjesta koje sam posjetio odabrao sam 26 (trebalo je biti 25, ali ne znam što izbaciti).

Najbolje pivske birtije koje sam posjetio

The Star Inn (Bath) – izvrstan pub sa fenomenalnim ugođajem. 10-ak točenih piva na izbor, od čega su većina cask aleovi. Moto im je: No games machines, no music, no pool table and no cordon bleu food menu to distract the taste buds – but The Star Inn still shines on in Bath. Još od 1759.

The Star Inn

The Star Inn

The City Arms (Cardiff) – poznatiji i kao “Kod Debelog”. 14 točenih piva na izbor. Osnovicu čine piva velške pivovare Brains, ali nude i dosta gostujućih piva kao i vrlo dobar izbor boca. Gazda je vrlo susretljiv, a u pubu se povremeno održavaju pivska događanja kao što je bilo predavanje Pete Browna za vrijeme našeg posjeta.

The City Arms

The City Arms

The Euston Tap (London) – više bar nego pub koji se nalazi u vrlo zgodnoj građevini ispred kolodvora Euston. 26 točenih uglavnom craft piva (zaluta pokoji Bernard), Ratebeer kaže da nude i preko 150 vrsta u boci. Točene pive se konstantno mijenjaju tako da je izbor gotovo pa neograničen. Predvečer zna biti gužva i atmosfera zna biti pomalo kolodvorska, ali izbor i kvaliteta piva sve nadoknađuju.

BrewDog Camden (London) – uređenjem u industrijskom stilu također više liči na bar nego na tradicionalni pub. Prostor u podrumu nudi pomalo kućnu atmosferu, a pogodan je i za igranje društvenih igara koje se dostupne. Nude 20-ak točenih piva i finu selekciju boca. Od piva nude svoj standardni portfelj kao i neke specijale, a osim toga uvijek se nađe i nešto gostujućih piva.

The Harp (London) – izvrstan tradicionalni pub u centru Londona, niti dvjestotinjak metara od Trafalgar Squarea. 10 real aleova na izbor od kojih su neki vrlo zanimljivi (npr. Dark Star). Često bude gužva.

Zid s pivskim podmetačima unutar Harp puba

Zid s pivskim podmetačima unutar Harp puba

The Craft Beer Co. (London) – fenomenalan izbor od preko 35 točenih piva i nekoliko stotina boca. Kada sam ja bio ugođaj i nije bio baš nešto, ali kako je bio Uskrs nije za zamjeriti.

Craft Beer & Co

Craft Beer & Co.

Delirium Café (Bruxelles) – Delirium je zapravo cijeli kompleks spojenih barova koji čina Delirium Cafe u podrumu (poznat po 2500 vrsta piva), Delirium Tap House (27 točenih piva), Floris bar (400 vrsta absintha, 200 vrsta viskija, ostale žestice), Floris Garden (800 vrsta ruma, cachaca), Delirium Monasterium (120 vrsta piva i 400 vrsta votke), Floris Tequila (500 vrsta tekile i mezcala) i naposlijetku Delirium Hoppy Loft (internacionalna selekcija piva). Delirium Cafe nudi najveći izbor piva na svijetu i ušao je u Guinnesovu knjigu rekorda. Uglavnom sam se zadržavao u Hoppy Loftu jer mi je ponuda bila najzanimljivija (10 točenih i preko 350 boca) Cjenici su prave biblije koje će pivski entuzijasti proučavati duže vrijeme. Obratite pažnju na rokove piva u boci.

‘t Brugs Beertje (Brugge) – zgodna lokalna birtija u Bruggeu. Izbor točenih baš i ne obara s nogu, ali zato imaju par stotina boca na izbor.

T'Brugs Beertje

Paletica piva u T’Brugs Beertje

Staminee de Garre (Brugge) – vrlo ugodna pivnica sa poprilično oskudnim izborom točenih piva. Ali jedna od njih je fenomenalno kućno pivo Tripel de Garre. Uz pivo poslužit će vas i sirom. Izbor boca puno je bolji. Nalazi se u vrlo maloj uličici tako da nije baš lako za pronaći.

De Garre Brugge

De Garre Brugge

1516 Brewing Company (Wien) – izvrstan brewpub u Beču. Nude nekoliko vlastitih piva koje su obično pojačane sa par sezonskih koje rade povremeno. Izvrsna hrana.

The Market Porter (London) – fantastičan pub tik uz tržnicu Borough Market. Izvrstan izbor od 21 točenog piva, uglavnom real aleova. Hrana je vrlo dobra.

Market porter

Market porter

Kulminator (Antwerpen) – nekoliko godina za redom izabran za najbolji pivski bar na svijetu. Vodi ga jedan stariji bračni par i nude preko 800 boca na izbor. Ovdje se dolazi probati piva u boci koja su odležala. Najstarija piva su iz sedamdesetih, a neka su dostupna i u preko 10 godišta. Ovaj pivski hram odiše kućnom atmosferom.

Kulminator

Kulminator

Café Buitenlust (Oirschoot) – vrlo ugodan bar u selu nadomak Eindhovena. 1400 boca na izbor.

The Bow Bar (Edinburgh) – krasan tradicionalni pub u neposrednoj blizini edinburškog dvorca. 8 cask aleova koji se rotiraju. Oktoberfest su popratili adekvatnim pivskim stilovima što meni osobno nije odgovaralo, ali je inicijativa za pohvalu.

Bow Bar

Bow Bar

The Hanging Bat (Edinburgh) – moderan, pomalo šminkerski, ali vrlo lijepo uređen pub koji nudi 20 točenih craft piva i stotinjak boca. Standardna mjera nije pinta nego 2/3 pinte.

Hanging Bat

Hanging Bat

Ploča s pivskom ponudom u Hanging Batu

Ploča s pivskom ponudom u Hanging Batu

Cloisters (Edinburgh) – tradicionalni pub koji nudi 9 real aleova na izbor uključujući one od pivovara kao što su Summer Wine ili Tiny Rebel.

Blackfriars (Glasgow) – krasan pub sa 6 točenih piva na izbor koje se stalno rotiraju. Imaju i jako dobar izbor boca među kojima i Stone IPA po ne prevelikoj cijeni. Navečer znaju imati živu glazbu pa atmosfera bude vrlo vesela.

Clachaig Inn (Glencoe) – kombinacija hotela, planinarskog doma i puba, nalazi se usred ničega na oko 5 kilometara od Glencoea. Izvrsna hrana, živa muzika i desetak točenih, uglavnom škotskih piva.

Patrick’s Irish Bar (Ljubljana) – fini izbor boca kojih ima preko 70. Znaju imati točeni Brewdog kao i slovenske craft pive. Izvrstan ugođaj.

Patrick's Bar

Patrick’s bar u Ljubljani

Ale&Hop (Barcelona) – jako dobar pivski bar u Barceloni, redovito rotiraju deset točenih koje nude. Selekcija boca je solidna, ali i cijene su im takve.

Ale & Hop - Barcelona

Ale & Hop – Barcelona

La Cerveteca (Barcelona) – možda i najpoznatiji pivski bar u Barceloni koji se nalazi nedaleko od La Ramble. Točene piva rotiraju, a često u ponudi imaju piva pivovare Rogue. Da su cijene mrvicu niže ne bi škodilo, ali ok. Tapasi dobri.

La Cerveteca Barcelona

La Cerveteca Barcelona

Freiburg (Barcelona) – pomalo neobična birtija na tržnici u blizini Camp Noua. Samo 3 točene (jedna je bio Mikkeller) nadoknađuje stotinjak boca u ponudi. Ljubazni su i voljni dati točene na probu. Hrana izvrsna.

Fyne Ales Brewery (Achadunan) – pivovara u sklopu koje se nalazi bar i dućan. Iskustvo ispijanja piva na njihovoj terasi okruženoj brdima nezaboravan je doživljaj.

Fyne ales

Fyne ales – nezaboravni eksterijer

Pivska mjesta koja nisu birtije, a vrijedna su spomena

Za popen’t (Ljubljana) – fenomenalan dućan sa ogromnim izborom piva. S tim da je naglasak nije na kvantiteti nego prvenstveno na kvaliteti. Mikkeller, Brewdog, Jester King, Green Flash, Hoppin Frog, Flying Dog i slične delicije su samo dio ponude. Provjerite radno vrijeme prije nego što krenete put Ljubljane.

London Brewer’s Market (London) – festival londonskih pivara koji se održao na Old Spitafields Marketu bio je izvrstan. Štandove je imalo čak 20 pivovara, a svaka je nudila bar nekoliko piva na izbor.

London brewers market

London brewers market

Svijet Piva (Zagreb) – u zadnji čas sam odlučio ubaciti ovaj dućan. Čini mi se da dečki kvalitetno rade, krenuli su sa par piva, a sad već imaju lijepu selekciju. Dovlačenje Foundersa i Brewdoga pokazuje da su ozbiljni. Ako tako nastave Zagreb bi mogao imati jedan odličan pivski dućan.