IPA day – dan India pale ale pivskog stila

Prošli tjedan su bila 2 bitna događaja. Prvi je međunarodni dan piva koji je bio 02.08.2013, a dan prije njega, dakle 01.08.2013, je bio IPA day, tj. dan India pale ale pivskog stila (plus i 01.08. se rodio Jerry Garcia, gitarist i pjevač grupe Grateful Dead, eto čisto da napomenem pošto volim taj band :-)).

Što ima specijalno kod jednog pivskog stila da je dobio svoj dan?

#IPAday

Službeni logo IPA dana

Pa ajmo reć’ ‘vako, taj stil je simbol cijelog craft beer pokreta. On predstavlja ‘The pivo’ koje je i pokrenulo craft beer revoluciju, ali i pivski stil koji je najviše cijenjen. Ako se otvara nova craft pivovara bilo gdje u svijetu, najčešće prvo pivo koje se nudi na tržištu od te pivovare je neki stil IPA-e, jer taj stil je apsolutna kontra u svim pivskim segmentima (aromi, okusu, tijelu) prema lagerima koji dominiraju na tržištu.

Sjećam se dana kad sam prvi put probao IPA-u. I to je bila baš američka verzija. Bilo je:

“What the fuck. Šta je ovo?”

Kad se odrasta na našim pivama, čovjek dobije utisak da svako pivo treba imati isti okus i miris (tj. ne imati ga ;-)), a onda ti dođe pod ruku ovakvo pivo i onda se zapitaš:

“Pa j….. gdje sam ja živio cijelo ovo vrijeme i što sam to pio?”

Ted Nugent ima jednu stvar, zove se ‘Hey baby, where have you been all my life’. Dobro, njemu sigurno inspiracija za pjesmu nije bila IPA, ali shvaćate poantu ;-).

Vjerovatno vas zanima kako je ovaj pivski stil nastao. U ovom članku ne bih želio puno tušiti o povijesti IPA stila, već ću o tome pisati u posebnom članku, jer povijest tog stila i zaslužuje da bude tema svog članka. Ovdje ću navesti samo kratke crtice.

Naravno, sve je krenulo od Londona da bi došlo do pivarskog središta pale ale-a, a to je Burton upon Trent. Tamo se 1820-ih usavršio IPA stil.

Zašto naziv India pale ale?

Pošto su u to vrijeme Britanci već bili kolonizirali Indiju, problem je bio dostaviti pivo (pale ale) do Indije kako bi britanski vojnici uživali u njemu. Kako su transportni brodovi morali prevaliti ogromnu udaljenost od Britanije do Indije, normalni pale ale-ovi (iliti kako ih je raja zvala – Bitteri) bi stigli u Indiju pokvareni.
Tada se se pivari u Londonu i Burtonu dosjetili nečega, rekli su:

‘Pa ajmo u caskove s pale ale-om, koji se prevoze do Indije, narokati pride hmelja pa će pivo izdržati put do tamo!!!!’

Kako je hmelj ujedno i jedna vrsta konzervansa, pivo je moglo preživjeti put do Indije te uveseliti vojnike koji su bili tamo. Okej, kao i za sve priče, tako i za ovu, postoji više različitih mišljenja – da li je tehnika dodavanja hmelja nakon kuhanja nastala za transport IPA-i, da li su tadašnje IPA-e bile jačeg postotka alkohola…., toga ću se svega latiti u posebnom članku.

Danas se ta tehnika dodavanja hmelja u caskove ili bačve pri fermentaciji i/ili odležavanju zove Dry hopping ili na hrvatskom Suho hmeljenje i cilj joj je podebljati hmeljne arome te se i zato piva moraju piti friška.

Da ne bi stalo sve na povijesti, pobrinuli su se Amerikanci. Oni su dodali malo sebe u taj stil kad je započela craft beer revolucija u Americi. Original englesku IPA-u su malo doradili, tako da sada trenutno imamo ove stilove:

 

  • English IPA
  • American IPA (ovaj stil Amerikanci još dijele na West Coast IPA i East Coast IPA)
  • Imperial (double) IPA
  • Black IPA

 

 

Dakle English IPA treba biti što bolji reprezent originalne IPA-e iz 1800-ih, koristiti britanske hmeljove za gorčinu i aromu te imati od 5% do 7,5% alkohola. Odličan primjer je India ale od Samuel Smith-a kojeg možete kupiti i u Hrvatskoj (u Zagrebu u Beershopu i u Vrutku)

India pale ale

India ale od Samuel Smith-a

American IPA je pivo također do 7,5% alkohola, ali je suho hmeljeno s američkim sortama hmelja te često ima citrusne arome i arome borova. Pivo koje je odličan reprezent tog stila je Punk IPA od Brewdog-a i također se može kupiti kod nas u Beershopu. Ovo pivo svakako trebate probati, pogotovo zato jer ga imate priliku kupiti u Hrvatskoj.

Punk IPA

Boca Punk IPA-e nad pokorenim lager daskovačama :-)

Imperial IPA ili često još zvana Double IPA, je nabrijanija verzija American IPA-e, ima puno više alkohola (do 10%) te normalno, puno više je zahmeljenija. Kad probate ovaj stil, shvatit ćete da imate nos, jezik i želudac. U Americi je veoma hvaljena Imperial IPA od Russian River Brewing Company. IPA se zove Pliny the Elder (to je jedno od piva na mojoj wish listi na Untappdu :-)). Kolega Krešo mi je trebao nedavno pomoći da konačno maknem to pivo s wish liste (bio je u Oregonu, gdje se pivovara i nalazi), ali eto, morao ga je strusiti prije nego je došlo do mene ;-).

Pliny-the-Elder

Navodno je Russian River Brewing Company prvi proizveo Imperial IPA-u

Inače, Imperial IPA je pobijedila na ovogodišnjem natjecanju u homebrewingu u Hrvatskoj. Napravili su je kolege Slovaci.
Meni je izuzetno drago da sam ja bio jedan od sudaca koji je sudio tu kategoriju, a pogotovo što je naš šampion i odnio nagradu najboljeg piva na natjecanju (više o tome možete pročitati u članku kolege Bojana na tportalu).

Black IPA je prilično ‘noviji’ podstil IPA-e. Ono što je čudno u ovome slučaju je kontradikcija, kako nešto što je pale može biti i black :-) ?
U slučaju IPA-e, ne gleda se samo boja piva, već su bitne njene druge karakteristike – alkohol, gorčina i hmeljna aroma. Ako se to uspije napraviti s tamnim sladovima, to je to. U mom slučaju, Black IPA je jedan od meni najdržaih stilova, a i jedno od najboljih piva koja sam u životu pio pripada tom stilu. Jedan i neponovljivi, Libertine Black ale, također od Brewdog-a.

brewdog-libertine-black-ale

Jedno od najboljih piva koja sam probao u životu, uf što je fino :-)

Vratimo se u sadašnjosti i temi – IPA danu :-).

Za IPA dan, Amerikanci su napravili čak i infografiku na kojoj se vidi da je u 2012 godini, 16,7% prodaje ostvarene u craft beer segmentu pripalo IPA-i. Svi ostali stilovi su podijelili 83,3% tržišta. U pet godina (od 2007 godine do 2012 godine), volumen prodaje IPA stilova je porastao za 282% !!!!!!!!

Nije ni čudo da su onda i Amerikanci ti koji su i zaslužni za stvaranja tog event-a koji nosi naziv IPA day.

Ovaj stil ima i svoju web stranicu – IPA beer.

Ukoliko ste na twitteru, mogli ste nazočiti cijeloj diskusiji 02.08.2013. preko hashtag-a #IPAday. Evo jednog tweeta:

On August 2nd, join brewers & beer lovers across the globe in a collective toast to one of craft beer’s most iconic styles — the India Pale Ale. #IPADay

Temelj IPA dana je, a što drugo nego uživati ispijajući taj nektar. Sva sreća što se nalazimo u Hrvatskoj, u kojoj se craft pivovare osnivaju nevjerovatnom progresijom te imamo ogroman portfelj IPA piva za odlučiti se koji ćemo popiti za IPA dan. Čak se ni ja nisam mogao odlučiti u tom moru IPA ponude u Zagrebu, koju IPA-u odabrati ;-). Naravno, u Hrvatskoj nemamo niti jednu domaću IPA-u, a i ponuda stranih IPA-i, koje se mogu kupiti u Hrvatskoj, je limitirana što vrstama koje su nude na tržištu, što mjestima na kojima se mogu kupiti.

Uglavnom, odlučio sam otići do Beershop-a i tamo si kupiti jednu IPA-u da proslavim taj dan. Ponuda je tada bila samo jedna vrsta IPA-e i to India ale od Samuel Smith-a.
Kao što sam već i naveo u tekstu iznad, ovo pivo je odličan reprezent English style IPA-e i ako već nema bolje ponude (imate u Vrutku i Fullersovu IPA-u, ali po meni je bolja Smith-ova IPA), počastite se s njom. OK, pivo košta iznad 20 Kuna, ali možete birati, hoćete li otići u birtiju i sprašiti dvije lager daskovače ili ćete se počastiti u Vrutku s pivom :-)?

Uglavnom, ja se nadam da sam vas ovim tekstom barem malo zainteresirao za fino pivo, a malo i educirao za pivske stilove koje niste baš mogli upoznati u Hrvatskoj, a niti probati baš u svim birtijama.

Kada naša pivovara krene, moći ćete probati i naše verzije gore navedenih stilova po pristupačnijim cijenama.