Događaji i 13 piva što obilježiše mi 2013 godinu

Sretna Nova 2014

Taman sam sad, između prejedanja za Božić i Novu godinu :), ulovio malo vremena da napišem svoj pivski osvrt na 2013 godinu. Bilo je tu festivala, domjenaka, što u Hrvatskoj, što vani (dobro, većinom vani, ali i u Hrvatskoj je 2013 godina bila pivska). Ovak vikend se održao i Pivkan u Zagrebu (i to po drugi put ove godine), a kako je domaćin najavio, ova pivska svetkovina bi se trebala održavati i češće u budućnosti. Odlično je bilo probati neka piva koja nisam do sada i to pogotovo od Brewdoga. Sudeći po tome kako sve više viđam Brewdog piva po Zagrebu, rekao bih da su se ljudima probudila osjetila za craft pivo :).

Za ljeto je održano i drugo homebrew natjecanje koje je okupilo veliki broj ljubitelja piva, ali i natjecatelje izvan granica Hrvatske. Best of show pivo je bilo Double India pale ale (DIPA) od strane slovačkog kolege homebrewera. Nadam se da će samo broj posjetitelja i natjecatelja porasti iduće godine.

Što se tiče beer shopova, ova godina je bila veoma plodna, otvorila su se 3 shopa 2013 godine, 2 baš pivska, dok je jedan specijaliziran dućan za homebrewere:

  1. Svijet piva – Beer shop s velikom pivskom ponudom u centru Zagreba, nema tipičnu ponudu, tako da se mogu ubosti i rariteti kao što su piva od strane Founders brewing Company. Kol’ko više moramo čekati da počnu stizati američka craft piva u Hrvatsku – nadam se da će ponuda biti sve veća i veća.
  2. Sve za pivo - Homebrew shop koji se nalazi u Slavonskom Brodu. Nudi sve sirovine za homebrewere, ali i dodatne stvarčice kao što su termometri, vrenjače i ostali probor koji dobro dođe za kuhanje piva.
  3. Gajba.hr – Beer shop koji se otvorio u Osijeku. Jep, dobar izbor piva nije više samo u Zagrebu, već se dobra piva mogu pronaći i u mjestima van Zagreba.

Hrvatska je od ove godine bogatija i za jednu pivovaru – Bujsku pivovaru koja proizvodi San Servolo crveno i svijetlo pivo.

Lista najpiva (meni :)) u 2013 godini

U ovoj godini sam probao hrpetinu piva koja su me oduševila, neka se još uvijek daju za kupiti u Hrvatskoj, neka ne postoje kod nas, dok su neka u stalnom portfoliu nekog trgovačkog centra i/ili Beershopa.

U ova zadnja 2 tjedna čitam blogove svojih kolega beer bloggera, te oni u Velikoj Britaniji i Irskoj dodjeljuju tzv. ‘Golden Pints‘ (Zlatne pinte) – top lista svakog beer bloggera razbijena po dogovorenim kategorijama. Neke od kategorija su:

-          Best UK cask beer

-          Best UK keg beer

-          Best UK Bottle/Can

-          Best Overseas Draught Beer

-          Best Overseas Bottled or Canned Beer

-          Best Collaboration Beer

-          Best Overall Beer

-          Best UK Brewery

-          Pub/Bar of the Year

Mislim da je već iz navedenih kategorija jasno da se u Hrvatskoj ne može napraviti ovakva lista, ali ja ću nabrojati i navesti piva koja su mene osobno dojmila ove godine i svog pivskog šampiona 2013 godine. Lista se sastoji od 2 stouta, 2 bittera, 4 Double India pale alea (DIPA), 2 Hefeweizena (pšenično), 2 India Black alea (IBA) i jednog Quadrupela. Kod svakog piva je navedeno redoslijedom – stil piva, pivovara, način posluživanja/pijenja (cask, keg, boca ili limenka). Keg je bačva, dakle mislim na točeno pivo, dok o casku možete saznati sve ovdje.

Native Storm – Bitter, The Celt Experience, cask

Ovo sam pivo probao u Swansseu u pubu i to prije tekme Hrvatska – Welles. Pub je imao ogroman izbor piva, a u casku je imao 4 alea. Jedan od njih je bio i Native storm. Radi ga craft pivovara Celt expirience koja je locirana sjeverno od Cardiffa i može biti na ponos ljubiteljima dobrog piva. Ono što razlikuje Native storm od ostalih bittera je što je čišći u aromi, ali u sredini daje voćni okus po breskvi i veoma je pitak. Odlično session pivo koje bih uvijek krknio za gablec da ga ima kod nas.

Treacle stout  – Stout, Osset brewery, cask

Pub u Leedsu. Tu noć, na ponudi su bila 3 piva (i sve stouti) by Osset brewery. Sva 3 su odlična bila, ali treacle stout mi se ipak isticao za nijansu više – na granici sweet stouta i dry stouta, odlično balansiran i u okusu se osjeti fantastična voćna nijansa. Veoma pitko i ne toliko intezivno pivo (za stout), svidjelo bi se i onima koji nisu ljubitelji tamnih piva.

Joshua Jane – Bitter, Ilkley brewery, cask

Great British Beer Festival. Teško je prosuđivati objektivno na velikom festivalu kao što je ovaj, pogotovo jer se nudi velika količina piva koji spadaju u isti stil, isprobava se hrpa piva, ali Joshua se istaknuo. Veoma jaka intenzivna zemljana aroma mi je već dala naznaku da bi ovaj bitter mogao biti malo ekstremniji. I bio je :-). Tako i treba, bitter s mudima. Na sami prvi gutljaj se već osjetila robusnost ovog piva, a tek finish, gorčina se veoma dugo zadržava u ždernjaku i pivo traži još :-). Nije za svakoga, pogotovo ne za cmizdravce koji ne vole gorka piva :-). Ako želite znati što mislim pod dugom gorčinom u ždernjaku, kupite negdje kod nas St. Peters Organic best bitter pa ćete znati o čemu se radi.

Spaceman IPA  – Double India pale ale, Brewfist, keg

Tu noć sam još probao njihova 3 piva i sva su bila odlična. Ovu pivovaru si svi trebaju notirati koji putuju za Italiju. Odlična kestenjasta boja i fina pjena dali su već naznaku sa se radi o DIPA-i. Aroma je bila za očekivati, mango/tropical otvara put jakom sladnom tijelu, osjeti se malo karamele, dosta tostiranosti i citrusni finish. Ma čista petica :).

Spaceman IPA

O’haras DIPA – Double India pale ale, Carlow brewing company, keg

Mislim da je to i bilo za očekivati, jer sam ga najavljivao na sva vrata koja su postojala :). Pošto sam već napravio detaljnu analizu ovog piva, reći ću samo jedno – DAJ JOŠ ;)

O'haras DIPA

No limit Imperilal Double IPA 22 – Double India pale ale, Hopfanatic brewery, keg

Főzdefeszt, Budimpešta (i to ne onaj u 6 mjesecu, već onaj u 9 mjesecu :)). E to pivo je bilo prava west coast DIPA. Aroma crnogorice i grejpa, ugodna struktura punog tijela i veoma pitki finish. Još kada sam pričao s brewmasterom da vidim da li je stavio simcoe hmelj unutra, neočekivani odgovor: “Unutra su cascade, amarillo, simcoe, citra, centennial“. Hehe, ne može se mašiti s ovim hmeljevima ;-).

Edelweiss – Hefeweizen, Hofbräu Kaltenhausen (Brau Union), keg

Főzdefeszt, BudimpeštaTo je festival malih craft pivovara pa što onda tu radi Edelweiss? To pivo je bilo toliko dobro u točenoj verziji, da me bacilo s nogu. Ono spada u onu kategoriju slatkih pšeničnih piva i već sam ga bio pio u boci, ali točeno je 10 puta bolje (možda je za stavljanje ovog piva na ovu listu, kriva i činjenica da je pub bio u sklopu hostela i da je radio do 4 ujutro ;-)).

Edelweiss

Abt 12. – Quadrupel, St. Bernardus, boca

Da priznajem, sramota me, ali što mogu. Bojao sam se probati ovo pivo, ali na kraju sam se drznuo. Pošto nisam veliki fan belgijskih piva (ali dubbele obožavam :)), bio sam uvjeren da me se neće baš dojmiti, ali prevario sam se. I to sam se dobro prevario. Pivo se gusto istače u čašu i već onda daje do znanja kako se tu koristila hrpa različitih sladova. Aroma karamele, tamne čokolade i tek onda alkohola rade preludij za gusto jako tijelo okusa badema koji još jako ostaje u grlu poslije. Fantastično pivo, skidam kapu kuvaru :-).

St. Bernardus Abt. 12

Libertine black ale – India black ale, Brewdog, keg

Brewdog pub, Camden, London. Nahvalio sam pivo već i prije šakom i kapom. To mi je pivo vrh tog stila. Crnogorica pljušti na sve strane iz čaše, a u okusu se minimalno osjeti prženost. Gusto je i puno, crno k’o noć, čovjek bi očekivao baš neki teški stout, ali ovo je black ale. Ono što mi je još posebno kod ovog piva, koristi samo jedan hmelj – Simcoe i mislim da je i to pivo zato toliko dobro, njegove strukture crnogorice se savršeno poklapaju s tamnim prženim sladovima te dovode do balansa. The best!!!!!

Libertine black ale

Torpedo IPA – Double India pale ale, Sierra Nevada Brewing company, cask

Great British Beer Festival. Da, GBBF je slava cask/real aleova, ali štand s Amerima. Jeb…. Sve američke pivovare su poslale svoja piva u cask verzijama i to je dalo novi spektar craft pivu. Stone, Rogue, Victory…. i još američkih craft pivovara je bilo tamo, ali Torpedo IPA od Sierre Nevade je bila najbolja od svih ponuđenih Amera. By the book, Cascade hmelj lupa u glavu, prvo lagana slatkoća dolazi u usta u gutljaju, puno sladno tijelo dolazi potom i osvježavajući citrusni finish koji ostaje na kraju jezika. Osjeti se zašto je Sierra Nevada jedna od prvih craft pivovara.

Back in black – India black ale, 21st amadment brewery, limenka

Pajdo Željko je ‘ubo’ piva u Americi te ih je transportirao do nas. Detaljna recenzija je već napravljena, ali ću samo reći da sam ga imao prilike piti još jednom poslije te recenzije. I tu limenku bih ovdje izdvojio, jer je to bio baš India black ale kako sam i očekivao. U prvoj iteraciji, pivo je dugo stajalo u limenci i aroma se raspršila, jednostavno, to onda više nije bio India black ale. Ali je zato ova druga iteracija popravila stvari. Ove godine sam probao dosta IBA stilova, ali samo su Libertine black ale i Back in Black bili pravi India black aleovi.

Steinhauer Weisse – Brauerei Göller – Hefeweizen, boca

Kolega Marko je nabavio ovo pivo (e sad se ne mogu točno sjetiti odakle) i očekivao sam neki klasični švapski Hefeweizen, ali ne. Pivo je bilo sve, samo ne klasika :-). Apsolutno drugačije od svih pšeničnih piva koje sam probao do sada i uvjerljivo jedno od najboljih piva ikad. Do tada su mi Edelweiss i Paulaner bili vrhovi tog stila, ali ovo pivo ih je zasjenilo. U aromi ne bih nikada rekao da se radi o pšeničnom pivu. Čak je i gušće u okusu od klasičnih pšeničnih. Sve je besprijekorno: izgled, pjena, okus, ugodna slatkoća i osvježavajući finish. I want more!!!!

March of the penguins – Stout, Williams brothers, boca

Bocu sam kupio u homebrew shopu u Glasgowu. Tada nisam ništa mislio o tom pivu, vidio sam da neki burazovi to rade i to je to. Nisam imao neka velika očekivanja. Velika gusta pjena, aroma kave, začina i čokolade. Puno i mesnato tijelo, s trunčicom začina i još jako suhi i roasty finish. Fini kompleksni stout.

 

Champion of 2013

Libertine black ale, zar ste sumnjali ;). A evo i jednog dokaza kako sam reagirao kad sam ga probao:

Beer geek

WTF

Uživajte za Novu Godinu i nemojte se previše prepilit!!!!