Fight Škota, Nijemaca i Nizozemaca za najjače pivo na svijetu

Fight za najjace pivo na svijetu Nije nepoznanica da je nedavno izbačeno na tržište ‘novo’ najjače pivo na svijetu. I mi smo stavili tu vijest na facebook stranicu – ta vijest je preplavila cijelo pivsko tržište u sekundi, svi bolji pivski magazini i almanasi su je objavili isti čas.

O čemu se radi?

Za one neupućene u tematiku, škotska craft pivovara Brewmeister je izbacila na tržište ‘Snake Venom’ – pivo koje sadrži  67,5% alkohola i koje je očito namijenjeno onima koji vole pivo samo zbog jedne stvari – alkohola :-). E da  ne bude baš sad sve idealno, cijena je napravila svoje. Ako želite uživati u ovom otrovu (ne mislim ovo pogrdno, takav je prijevod na hrvatskom – zmijski otrov :-)), cijena je prava sitnica – trebate izdvojiti svega 50 funti za 275 mililitara ovog piva!!!!!. Zvuči dosta nevjerovatno, zar ne? I ja sam ostao šokiran kad sam vidio da pivo pune u flajku od 275ml :-). Ne znam kako vi, ali ja baš i ne bih izdvojio 50 funti za jedno pivo, ne samo zbog skupoće, već i zato jer meni sve iznad 15% alkohola i nije više pivo. Inače nisam jedan od onih ljudi koji koji će piti samo lager vodicu za 5 Kn, izdvojit ću za dobro pivo uvijek devize, ali mislim da je 50 funti ipak pretjerano – ako nisam u Londonu izdvojio 20 funti za Speedway stout, jedno od piva koje mi je već dugo vremena na Untappd listi, onda sigurno ne želim ni izdvojiti 50 funti za ovaj otrov.

Prije nego što je Brewmeister izdao Snake Venom, vladala je trzavica za prestiž tko će imati najjače pivo na svijetu. Sažeo sam najzanimljiviju utrku što se dešavala zadnjih godina, a glavni akteri su bile dvije škotke pivovare, jedna njemačka pivovara i jedna nizozemska pivovara.

Kronologija šore

Hodaju pustinjom Nijemac, Nizozemac i 2 Škota….. :-)

Njemačka pivovara Schorschbräu je prvi teškaš u toj tuči za najjače pivo na svijetu. Izbačeno na tržište 2008, pivo je Schorschbock 32, a kako i broj kaže, radilo se o pivu s 32% alkohola. A za službenih stranica pivovare imamo ovo:

The formerly Strongest Beer in the World, now with 32% Alcohol

Schorschbock 32

i tu sad uskače Brewdog -  škotski revolucionari craft piva, koji u studenom 2009, izbacuju na tržište pivo s 32% alkohola naziva - Tactical nuclear penguin  :-)

This one-time worlds strongest beer may have retired from the race these days but the penguin still tastes great and kicks as much ass as ever! No Penguins  were harmed in the making of this beer; some humans did get very, very cold though. It was worth it.

Tactical Nuclear Penguin Nakon toga, ponovno se uključuje Schorschbräu u utrku te u prosincu 2009 godine izbacuje Schorschbock 40. Pivo jačine 40%.

A historic month with, once more, an unbelievable Beer-Record!
Accepting no limits we have set a new beer-record with amazing 40% Vol.

Normalno, Brewdog ne može prijeći preko toga te u veljači 2010 godine izbacuje pivo živopisnog naziva Sink the Bismarck, koje sadrži 41% alkohola i daje do znanja rivalima u Njemačkoj, da se ne misli povući iz utrke :-) Rukavica je bila bačena u facu Nijemcima, a oni su je prihvatili. U svibnju 2010 godine, Schorschbräu izbacuje na tržište Schorschbock 43 – pivo s 43% alkohola.

The Frankonian Empire strikes back!
In our graciousness, We had decided, not to begrudge the Others, the little joy of holding the title for a few weeks. Let’s not overdo this – from now on Worlds Strongest Beer again lives where it belongs to: in Frankonia!
Schorschbock 43% Vol., ’cause Frankonian Men don’t dress like girls.

Schorschbock 43Da, obje pivovare su bile tvrdoglave, ali tu fajt nije završio. Škoti su i dalje terali svoj inat pa u srpnju 2010 godine,izbacuju na tržište pivo s 55% alkohola – The End of History :-).

On the 22nd July 2010, we released The End of History which was 55% ABV and packaged in taxidermy. We only produced 12 bottles and they sold out within 30 minutes of launching on our online shop priced at £700 per bottle.
The End of History
 

Što se tiče Brewdoga, oni su svoju ratnu sjekiru zakopali ovdje i to je bilo njihovo zadnje pivo ili bolje rečeno njihovih zadnjih 12 piva u tom natjecanju.

U listopadu 2011 godine, Schorschbräu opet dolazi na tržište s jednim svojim pivom, jer ne smiju dopustiti da Brewdog bude pobjednik. Izbacuju pivo Schorschbock 57 - s 57% alkohola!!!

Brewdog writes at it’s website that „The end of History“ will be there last try to redefine the borders of contemporary brewing. If the Scots will hold their word you have to find a new opponent..
Schorschbock 57

I da, iako je Brewdog odustao od utrke,   Schorschbock 57 nije dugo vremena bio na tronu. U utrku se uključila nizozemska pivovara ’t Koelschip koja je iste 2011 godine izdala svog konja za utrku. Sa 60% alkohola, Start The Future je definitvno tada bilo najjače pivo na svijetu.

Start the future

2012 godine, opet se Škoti uključuju u utrku, ali ovaj put, ne radi se o Brewdogu, već o njihovim sunarodnjacima – pivovari Brewmeister. Očito je za njih Start the future ipak bio prelagano pivo pa su se odlučili za proizvodnju piva sa 65% alkohola. Na tržište je stavljeno pivo koje nazivom definitvno zaslužuje da je broj 1 –  Armageddon.

Despite being 65%, the beer has a lot of flavour – malty, hoppy, slightly sweet and lots of yeast still in the beer. Be careful though, smelling it is probably enough to put you over the limit!

Armageddon

I na kraju, prije 2 tjedna je izbačeno pivo koje je trenutno broj jedan. Škoti Brewmeister su skinuli sami sebi svoj rekord i izdali su pivo s kojim je i započet ovaj članak – Snake venom sa 67,5% alkohola.

Unlike Armageddon, Snake Venom is not designed to mask the taste of the alcohol. The alcohol is very strong but the beer still tastes like a beer rather than a spirit. It’s hoppy, malty and very pleasant.
Snake Venom is so strong that we have put a warning label on the neck of the bottle warning drinkers to beware.

Najjače pivo na svijetu

Koliko će dugo stajati na tronu Snake venom, nitko ne zna. Brewdog je javno izjavio da je odustao od utrke, ali možda se pivovare Schorschbräu i  ’t Koelschip  neće pomiriti s gubitkom pa će i one izdati još svoje jače verzije :-).

Vjerujem  da su sve pivovare koje su sudjelovale u utrci za najjače pivo na svijetu, dobro iskoristile tu utrku i borbu za marketinške svrhe, a i za promociju craft piva u Europi, ali pričati sad koliko je to zapravo pivo – o tome se da diskutirati.