‘Legaliziralo’ homebrewing u Hrvatskoj

Svi su se veselili (neki i ne ;-)) u zadnje vrijeme zbog pristupa Hrvatske europskoj obitelji. To se i dogodilo jučer te smo od 01.07.2013 i službeno u Europi. Jedna mala grupica ljudi u Hrvatskoj je također čekala taj dan, ali ne zbog političkih razloga, već iz razloga što je jučer stupio na snagu novi zakon o trošarinama.

Do sada je taj zakon imao jedan retardiran članak koji nama homebrew -erima nije išao u interes. O čemu se radi?

Pa do prekjučer je taj zakon u jednom članku imao ovakvu formu:

Članak 48.

Trošarina na alkohol i alkoholna pića ne plaća se:

1. na pivo iz članka 40. ovoga Zakona, koje je proizvela fizička osoba, vlasnik poljoprivrednog zemljišta, iz vlastitog uzgojenog ječma za vlastitu potrošnju i potrošnju članova njegova kućanstva ili njegovih gostiju pod uvjetom da se ne radi o prodaji,

A od jučer (dobro, nije baš od jučer, u zakon je stavljeno 08.02.2013, ali zakon vrijedi stupanjem HR u EU), zakon o trošarinama kaže ovo:

Članak 62.

Trošarina na alkohol i alkoholna pića ne plaća se:

1. na pivo iz članka 54. ovoga Zakona koje je proizvela fizička osoba pojedinac za vlastitu potrošnju i potrošnju članova njegova kućanstva ili njegovih gostiju, pod uvjetom da se ne radi o prodaji,

U prvom citatu (članak 48) vidite boldatu rečenicu koja nam je zadavala glavobolje:

‘vlasnik poljoprivrednog zemljišta, iz vlastitog uzgojenog ječma’

e sada te rečenice više nema. Mislim baš me zanima koliko homebrew -era u HR ima vlastiti poljoprivredno zemljište na kojem uzgaja svoj vlastiti ječam za proizvodnju vlastitog piva? Mislim, ne baš puno :-).

Da stvar bude bolja, ovih dana ne slavimo samo mi homebrew -eri u HR, Amerika također slavi, jer je i službeno homebrewing legalan u svih 50 saveznih država u Americi. Čestitamo i njima!!!! Više o tome na linku.

1307329982_judge_gavel_ha

Za kraj, htio bih se zahvaliti kolegama Andreju i Mariju koji su najviše zaslužni za ‘brisanje’ tog viška rečenice u zakonu.

Što se tiče Vas, čitateljstva, trk na stranice:

    1.

Pivarstvo

    2.

Hoću pivo!

i krenite izrađivati vlastito pivo.

Živjeli!!!!!