Fireball – Red IPA

fireball_02Fireball kako je došao, tako je i otišao – vatreno. Dojam se stječe da svaka naša promocija treba biti ekstremna :) . Na promociji Fireballa u Legend Rider’su je otišlo 5 kegova Fireballa, keg APA-e i keg C4, znači sve skupa 7 kegova u jednoj večeri, not bad. Kao i na promociji C4, neki ljudi se ne sjećaju baš najbolje te večeri, a neki su čak i pokretnine gubili :) . Davali smo hintove par tjedana unaprijed o našem novom pivu, a sada ću pokušati sve objediniti u ovom tekstu. Glavna inspiracija za ime Fireball je bio band Deep Purple (čita se Parpl) i njihov 4 album – Fireball. Htjeli smo smo izgraditi cijeli koncept oko novog piva tako da su osnovne karakteristike piva:

  • homage Deep Purple-u
  • pivski stil je Red IPA
  • zahmeljeno je velikom količinom Comet hmelja

Svatko od nas je odrastao na različitim bandovima u svojoj mladosti, a band koji smo mi dosta slušali kao klinci je bio Deep Purple i htjeli smo njima odati priznanje. Odabrali smo četvrti album naziva Fireball (na njemu se nalazi i istoimena stvar) koji se nazivom savršeno uklapao u našu priču.

Plan je bio da do kraja godine izbacimo još jedno novo pivo, ali nismo se mogli odlučiti za koji stil. Jesen i zima su uglavnom vezani za tamna, jaka i slatka piva, što ni ne čudi s obzirom na vrijeme vani. Da stvorimo nešto u tom stilu, a opet damo malo našeg #DoživiHmelj potpisa, odlučili smo se na jedan zajeban stil – Red IPA-u. Tko je pio Red aleove, zna njihovu glavnu karakteristiku, veoma su sladno orijentirani s velikim naglaskom na karamelne sladove. Ta karamela zna biti toliko naglašena u njima da često budu teški za popiti (po mom mišljenju) i zato smo htjeli dobiti što je manje tog karamelnog kicka, ali opet da IPA posjeduje malty backbone i ima crvenu boju. Prije ovog prvog batcha, napravili smo i pilot homebrew uradak kojeg smo predstavili u caffe baru Iks 5 tjedana prije ove glavne promocije. Homebrew verzija je bila jako različita, ali na njoj smo 0dmah uočili mane, tako da smo mogli doraditi recept za veliki batch.

Sladovi:

  1. Pilsen slad (baza)
  2. Caramel 150
  3. Caramel 120
  4.  Caramel 50
  5. Black Patent

Hmeljevi:

  1. Magnum (gorčina)
  2. Comet (aroma i flavor)

Comet -  hmelj poznat po visokim alfa kiselinama i koristili su ga najviše za gorčinu. Komercijalno se počeo koristiti 1974 godine, ali je brzo i zamro, jer su ga prešišale neke atraktivnije sorte. U zadnje vrijeme se vraća na hmeljnu scenu, a u Fireballu ste mogli i osjetiti zašto :) . Prvi susret s Comet hmeljom smo imali prošle godine na Brau Beviale pivskom sajmu u Nurembergu kad smo ižicali mala pakovanja Comet hmeljeva za homebrew probe. Početkom ove godine smo napravili i malu homebrew šaržu da vidimo kako se Comet ponaša. Rijetku priliku su to imali probati i kolege iz Rijeke – Miki, Denis i Neven (inače glavni meštar iza bloga 23 Whiskey street). Zajedno smo se uvjerili u moć Comet hmelja i definitivno smo odlučili da ćemo ga koristiti u nekome pivu.

S lijeva prema desno - Muamer, Marko, Denis i Neven

S lijeva prema desno – Muamer, Marko, Denis i Neven

24.11.2016 je Fireball ugledao svijetlo dana na promociji u Legend Rider’su. Mislim da smo smutili prilično dobar uradak, a uspješno smo i izbjegli prenaglašenu karamelu što je i potvrdio jedan momak na Untappdu:

max

Mislim da sad kad pogledate plakat na početku teksta i povežete cijelu priču, jasno vam je zašto “artičoke” lete prema zemlji – to su hmeljevi, Cometi :) .

Zahvaljujemo se Gapi koji nam je dopustio da na promociji smaramo lokal samo s Deep Purpleom (i ranijim Whitesnake albumima :) ) te Šimi i ostaloj ekipi za šankom koja je točila cijelu noć. Fireball je sezonac, što znači da nam nije u core asortimanu, ali uskoro ćemo ukuhat još jednu rundu pa ćete moći uživati u njemu i početkom iduće godine. :)