Pivski festival Fozdefeszt, rujan 2013

Nije prošlo ni punih mjesec dana od zadnjeg pivskog putovanja, a već sam se opet bio zaputio prema novoj destinaciji (možda riječ ‘novoj’ ipak nije prikladna, jer se radi o festivalu na kojem smo bili već u šestom mjesecu – Fezdefeszt u Budimpešti).

Fozdefeszt

Planet of the hops – krilatica rujanskog Fozdefeszta

Konačno da sam završio s nesrećom koja me pratila dosada na putovanjma u Mađarsku. Izgleda da je neka baba vračara bacila neke dobre čini na mene prošli vikend, jer je sve bilo idealno.

Počevši od samog puta, koji je bio savršen iz 2 razloga:

  • ovaj put nisam ja bio šofer
  • imali smo bolja kola za put – dizelaša bemveja (navodno neka dobra marka :-)), tako da smo u globalu i manje potrošili na tankanje

pa do vremena – ovaj put nije bilo nikakvih mećava, tsunamija i nabujalih rijeka

da bi završili na smještaju koji je bio fantastičan. Minoo house hostel je ispao jedan od najboljih hostela u kojima sam ikad odsjeo. Definitvno preporučam svima, koji planiraju zapucat za Budimpeštu, da provjere ovaj hostel. Ekipa koja ga vodi, su mladci, digli su kredu, malo renovirali zgradu i eto hostela ;-).

Druga stvar koja je zakon kod hostela – ima pub u svom kompleksu :-). Dakle, ako i niste sigurni kuda ići navečer po Budimpešti, uvijek mozete ovdje doći, jer pub praktički radi cijelu noć i u portfelju točenih piva ima jednog odličnog hefeweizena  – Edelweiss (koji je brat bratu, uz bok Paulanera) koji je definitivno bolji u točenoj varijanti nego u boci. Eh, da ne bih zaboravio i treću stvar zašto je ovaj hostel odličan izbor, ukoliko je vaš cilj pivski festival (Fozdefeszt), hostel se nalazi na glavnom trgu gdje se taj festival i odrzava ;-).

Minoo hose view

Pogled s naše terase na pub

Što se tiče festivala, moram napomenuti, da su se uz ovaj festival, u istom periodu odvijala još čak 2 craft beer festivala u Europi:

  1. Irski craft beer festival
  2. Villagio della birra

Volio bih da sam otišao na neki drugi festival osim Fozdefeszta, ali trenutne mogućnosti mi baš i ne idu u prilog (pošto sam bio na GBBF-u u Londonu prošli mjesec, malo sam financijski spriječen ;-)).
Imao sam veliku želju otići na craft beer festival u Italiju (Villagio della birra), ali stvarno je u svim kombinacijama bilo preskupo ( da ne zaboravim napomenuti kako 1 deci piva na festivalu košta 3 ojra :-() te je tako pala odluka da opet odemo na Fozdefeszt.

Krenuli smo trojica u ekipi, kolega homebrewer Damir, kolega s posla Goran i ja. Ovaj put je dobro ispalo što je još jedan homebrewer išao, jer sam prošli put ja jedini bio beer geek koji je sa svojom tekicom išao od štanda do štanda i pisao dojmove svakog piva :-).

Škrabotine

Sve mora ići u tekicu – Captain’s log :-).

Tema šestog izdanja festivala (koji se btw odrzava 2 puta godišnje), bila je – ‘Planet of the hops’ što bi u prijevodu značilo ‘Planet hmeljeva’ .

Pošto mi je ovo već drugi put na ovom festivalu, zaključio bih kako tema baš i nema puno veze s pivom koje se može kupiti na festivalu. Čovjek bi očekivao da će tamo biti samo sve vrste IPA, American pale aleovi i ostale zahmeljene bombe, ali ponuda piva je praktički bila ‘ista’ kao i na prošlom festivalu.

Da me sad ne bi netko kastrirao pošto sam napisao ‘ista’, normalno da je bilo novih piva na izbor, ali to nije sigurno bilo zbog naziva teme – ‘Planet of the hops’. Jedno koje se do sada nije nudilo na festivalu je i Paulaner Oktoberfest, specijalno odležani klasični lager spreman za točenje na Oktoberfestu (ako ga želite probati, pivnica Maximilian ga nudi), ali meni baš i nije nešto (nisam lager boy).

Festival je postavljen na malom trgu je postavljeno 40-ak štandova na kojima možete kupiti pivo. Tu nema daskovača, jer je ovo craft beer festival i cilj mu je podizanje svijesti pučana o dobrom pivu, umjetničkom pivu, pivu napravljenom od strane malih pivovara – craft pivu.

Glavni trg festivala.

Glavni trg festivala.

Ako želite piti daskovače, Mađarska ima dobru ponudu (Soproni, Dreher…), a kao gost države, probao sam ih i ja te došao do jednog zaključka – naše daskovače su bolje :-) (ne mogu vjerovat da sam to rekao, ali žuje, karlovci i panjevi su O’hare za njihove daskovače ;-)).

Isti trg, samo ujutro :-).

Isti trg, samo ujutro :-).

Dakle, u 2 dana možete vidjeti craft beer scenu Mađarske na jednom mjestu koja je puno veća nego Hrvatska craft beer scena (ček sam malo, koliko ono mi imao craft pivovara – hm, o da, niti jednu!!!!!).

Kao što sam već napomenuo maloprije, ovaj put nisam bio jedini homebrewer na festivalu, tako da smo u subotu Damir i ja mogli odraditi pravi degustatorski posao.

Klupice

Rulje se skupi u sekundi, tako da ako se nađe klupica, treba je se držati :-).

Kupuju se samo male doze piva te se nakon svakog pišu dojmovi (one koje zanima što sam napisao za svako pivo koje sam probao, detalje svakog check-ina mogu vidjeti na untappdu).
Krenuli smo s belgijancima (od kojih se par može kupiti u Vrutku) Corsendonk . Pošto ih ja do sada nisam nikada pio, probavši ih, nisam bio baš nešto impresioniran. Najbolje pivo je bilo Blanche d’Ardenne (stil Belgian Wit – belgijsko pšenično pivo), ali taj wit je bio jedan od slabijih što sam probao. Općenito, Corsendonk  piva su bila prekarbonizirana i prehladna (ovo potonje važi za cijeli festival).

Htio bih još napomenuti štand od beershopa Csakajósör, koji je nudio, kao i prošli put, Brewdog piva. Prošli put sam probao 5a.m. Saint koji mi je tada bio jedno od najboljih piva festivala, a sada sam probao Jackhammer IPA-uHehe, ljubitelji gorkih hoppy piva, ovo je pivo za vas, mislim da smo ga pili nekih cca pola sata (mala doza), mislim, pivo je zakon za one koji govore da im fali hmelja, ali ja baš nisam u toj kategoriji pa mi je pivo bilo veoma teško za popiti (mislim svoj trojici čak ;-)) .

Brewdog stand

Brewdog piva on tap :-).

Zanimljivo je kako su se neki ljudi oduševili jednim pivom kojeg ima za kupiti u Zagrebu već 100 godina – Young’s Double Chocolate stout. Kolega Goran je bio oduševljen, inače, pivo je bilo u limenci i punjeno je s dušikom umjesto CO2 (normalna praksa za stout stilove – ako želite probati kako dušik utječe na pivo, crta do Sheridan’s puba u Savskoj i naručite točeni O’hara stout).

Kao i na svakom festivalu ovog tipa, peku se razno razni hamburgeri, pizze i svi ostali tipovi a la cartova, ali normalno, nađe se i pokoji mesar. Kao što sam veća napisao u postu s GBBF-a, ako ulovite negdje čvarke, ne ispuštajte ih iz ruku. Oni će vam najbolje pomoći da probate što više raznovrsnih piva.

Čvarci

Dok se ne dođe na red, mogu se slobodno ćapati čvarci iz korita :-).

Pivo koje je mene ostalo bez riječi te za koje sam i glasao kao najbolje pivo na festivalu je bilo No hop limit od mađarske pivovare Hop fanatic. To je bila west coast double IPA (za one koji ne znaju što znači navedena rečenica, molim baciti pogleda na ovaj post) hmeljena s 5 američkih aroma hmeljeva. U aromi se osjetilo svega – crnogorica, mango….. Predobro pivo.

S obzirom na cijenu, kvalitetu i put, Mađarski Fozdefeszt je, po mom mišljenu, best buy craft beer festival na koji se može otići (100 Kn noćenje u hostelu na trgu gdje se festival održava).

Sve dok se ne počnu otvarati craft pivovare u Hrvatskoj, svu raskoš ovakvih malih festivala, pomoću kojih se pomaže malim, craft pivovarama, morati ćemo posjećivati u susjednim državama.

Ja sigurno iduće godine opet idem tamo (6 mjesec), a preporučio bih svim štovateljima piva (pogotovo aleova), da također ‘skoknu’ tamo da vide kako će uskoro izgledati budućnost u Hrvatskoj!!!!!