Great British Beer Festival – GBBF

When it began, there was nothing like it anywhere else in the world. Now it’s copied far and wide. For me, the Great British beer festival is still something very special. Citat by Michael Jackson

Uvijek kad sam čitao postove koji su se vezali na članke koje je napisao gore navedeni Michael Jackson, autor posta bi prvo objasnio o kojem Michael Jackson-u se radi. Eto, sada ću i ja to morati objasniti. Dakle, gornji Michael Jackson, nije onaj Michael Jackson koji je poharao svijet s Thriller-om te utkao putanju za pop smjer, već je to pivski Michael Jackson, ali za nas pivare, on je jednako bitan kao i pjevač Michael Jackson za pop. Njegov dokumentarni serijal ‘The Beer hunter’ je jako puno značio za pivarski svijet i veoma je pridonio na popularizaciji piva kao finog pića. Iz jedne od tih serija, je i gore navedeni citat. Na Youtube-u imate sve serijale Beer hunter-a i moja je preporuka da ih pogledate, puno će vam toga objasniti o pivu jer Michael Jackson obilazi sve pivske zemlje i intervjuira pivare te posjećuje festivale u tim zemljama.

GBBF

Logo pinte s padobranom – sva piva ‘padaju’ u London ovaj tjedan .

 

Great British Beer Festival (GBBF)

Ono što je zanimljivo kod GBBF-a, je što će se sve britanske pivovare sjatiti u London i na jednom mjestu će se moći probati preko 800 piva (teško je to za predočiti, pogotovo ako ste kao i ja, pohodili samo ‘pivske’ festivale u Hrvatskoj :-)). Kad se priča o svjetskim pivskim festivalima, u Hrvatskoj se samo pričalo o Oktoberfest-u, ali GBBF ima puno, puno veći izbor piva za probati (da ne govorim koliko će biti samo gostujućih piva iz država izvan Velike Britanije). Pošto me posjet Velikoj Britaniji oduševio ove godine (bio sam već u 3 mjesecu tamo), rekao sam da ću se ubrzo i vratiti. I eto, nakon 4 mjeseca, vraćam se ponovno u Britaniju, ovaj put samo u London, kako bih nazočio GBBF-u. Ovogodišnji GBBF traje od danas pa do subote te će u tom periodu posjetitelji moći probati šarenu paletu piva. E da sad ne bi sve bilo toliko pozitivno i u dobrom svijetlu, moram napomenuti još jednu stvar. Paralelno s GBBF-om se održava i LCBF (London Craft Beer Festival). Dakle, složili su dvije manifestacije, na koje bi svaki beer geek htio otići, u istom periodu!!!!!!

U čemu je fora?

Čelna organizacija GBBF-a je CAMRACampaign for real ale (o kojoj ću pisati u jednom od budućih postova) i ona njeguje samo tradicionalni način pripreme ale-a, tj. priznaje samo cask/real ale. Cask ale je živo pivo, ono ne prolazi filtracijski postupak, pasterizaciju i umjetno nadrukavanje s CO2, za razliku piva koje se puni u bačve (više ću o toj tematici također pisati u nekom budućem postu). Pošto je craft beer groznica zahvatila jako i Veliku Britaniju (samo u Londonu trenutno postoji 40-ak craft pivovara), stigla je potreba i za održavanjem neke manifestacije koja će predstaviti te craft pivovare iz Londona. Kako većina tih craft-ova ne proizvodi tradicionalne cask ale-ove, već po uzoru na kolege Amerikance rade craft piva u kegovima (bačvama – točeno pivo), nemaju pravo učestvovati na GBBF-u. Iz tog je razloga i osnovan ove godine LCBF, kako bi dao priliku svim craft pivovarama Velike Britanije da sudjeluju i da se predstave na craft beer festivalu.

Što to znači za mene?

Pošto ja već imam kupljene karte za četvrtak i petak na GBBF-u, a također sam se i dogovorio tamo sastati s kolegema s twitter-a, onda ne mogu posjetiti LCBF, a craft pivovare koje će biti tamo, neće biti na GBBF-u (i obrnuto). Znači sve te komplikacije te separacije su dovele do toga da beer geek (kao što sam ja :-)) ne može otići na oba festivala jerbo su:

  • festivali na različitim djelovima grada
  • ulaznice već kupljene

#”$$#$%$&$%/&/&%&//&%&$&%$#$$#”$#”!$”#$ :-(

London craft beer festival

Popis pivovara koje ću propustiti :-(.

Idemo se vratiti na pozitivne stvari. Iako neću moći posjetiti LCBF, ljudi, pa na GBBF-u će biti preko 800 različitih real ale-ova. Pa to i da imam tjedan dana, a ne 2 dana, ne bih uspio sve probati ;-). Mislim, dovoljno je baciti oko samo na popis gostujućih piva koja će biti tamo :-). Plan je ukratko ovakav, sutra imam slobodan dan i kada stignem u London, planiram otići u Camden Town Brewery gdje će talijanske craft pivovare ‘zaposjesti’ sve točionike u sklopu Camden Town Brewery pub-a. Kao glavni event, brewmasteri tih talijanskih pivovara će zajedno s brewmasterom Camden Town Brewery-a ukuvati kolaboracijsko pivo. Jedva čekam…… Camden-versus-Italy Četvrtak je poseban dan na GBBF-u, jer je taj dan ‘hat day’, odnosno dan tupavih šerira, na kojem se onda i bira pobjednik ‘najspaljenijeg’ šešira. Četvrtak će biti za isprobavanje ale-ova koji se jako teško (neki i nikako) mogu naći van manifestacije (kao što je npr. Fuller’s Vintage ale). Za petak, uz cjelodnevno degustiranje, sam kupio još jedan dodatan ticket za radionicu kušanja piva koju će voditi poznati britanski pivski sommelier – Jeff Evans. To bi ukratko bio plan, a kada se vratim, napisat ću detaljnji report kako je bilo. Ako netko od vas također ide na GBBF, može me slobodno kontaktirati preko Twitter-a (@Miro_zlikovski). Vidimo se poslije GBBF-a!!!!!!!!