Craft beer festival Budimpešta – Főzdefeszt

Od Homebrewing natjecanja je prošlo skoro 2 tjedna. Malo sam bio u vremenskoj stisci da napišem kratki članak o tome, ali ukoliko vas zanima kako je natjecanje prošlo i kakva je bila atmosfera, članak možete pročitati na portalu Pivnica.net, kao i na Tportal-u.

Na natjecanju smo osvojili 2 medalje (što je neloše s obzirom da Novu rundu čine 2 čovjeka :-)).

 

Logo
Ono o čemu ću danas pisati je jedan craft beer festival koji se odvijao prošli vikend u Budimpešti (na mađarskom se piše Főzdefeszt, pretpostavljam da se tako i izgovara, prijevod ne znam, a ne zna ni Google ;-)). To je mladi festival koji je počeo 2011 godine, ali je sve popularniji iz godine u godinu. Održava se 2 puta godišnje, u šestom mjesecu i u devetom mjesecu. Ovo je bio 5 po redu festival, a ujedno prvi na kojem sam nazočio.

Pivski stil, koji je bio u glavnom fokusu, bio je Hefeweizen, a tema cijele manifestacije je bio “Weizen terror”.

 

Plakat festivala

Plakat festivala

 

Kao što piše na plakatu, festival se odvijao na jednom malom trgu blizu centra, Mikszáth Kálmán tér i njegovim ulicama. Na prvu se čini da je to malo mjesto za održavanje festivala, ali je sasvim dovoljno.

Drago mi je da je, uoči festivala, izašao članak na portalu British guild of beer writers. U član ku je navedeno:

Főzdefeszt 5. is proud to present a line of new craft-weissbiers from Hungary, including Six Fingers Weisse from a newly found Budapest brewery – Legenda. Stari from Tapolca brewed an elegant weiss, called Stari White Horse Búza. Last year’s Brewery of the Year, Bors from Győrzámoly was brave enough to think out of the box, and brewed a not easily categorizable honey-weisse: the Marian Maid. One of our most exciting young brewers has also found his brewery – Hopfanatic comes to the festival with a weissbier IPA, which is called Hopfanatic White Hops. We also present zip’s weissbier from Hungary’s leading high-tech brewery: zip’s from Miskolc!

Evo kratkog filmića kako je to izgledalo prošle godine:

 

 

U idućem članku ću pisati o cijelom putu do festivala kao i samoj atmosferi na festivalu.

Stay tuned!!!!